meningitis.jpgViše od 5.000 dece, čijim roditeljima poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose, od juna meseca imaju mogućnost da overe zdravstvenu knjižicu na tri meseca. Ne zna se, međutim, o čijem trošku će se lečiti ovi mališani kada istekne rok.

Odluka da deca dobiju markicu u zdravstvenoj knjižici doneta je 9. jula, tek kada je ombudsman Saša Janković upozorio na ovaj problem. On je tada rekao da se radi o nekoliko hiljada mališana, imajući u vidu da 50.000 poslodavaca kriši zakon i ne uplaćuje doprinose u zdravstveni fond. Deca kojima je tada overena knjižica imaju pravo na besplatno lečenje do početka oktobra.
Knjižice se zasada overavaju deci do 18 godina, i to na tri meseca.
Prema tvrdnjama našeg izvora iz RFZO svoj deci overavaće se knjižice i nakon isteka tri meseca, a za overu potrebno je smo imati izabranog lekara.

Iz Ministarstva zdravlja, u junu mesecu, najavljivali su da će RFZO poslati preporuku da se knjižice overavaju i studentima do 26 godina, ali i trudnicama, čiji poslodavci ne izmiruju redovno obaveze prema zdravstvenoj kasi. To bi podrazumevalo da žene pre porođaja i godinu dana posle imaju overene knjižice.
Ministarka zdravlja izjavila je da će predložiti Vladi da deci, trudnicama i studentima budu overene zdravstvene knjižice. U ovom momentu prerano je da govorim o roku realizacije ovog projekta rekla je Đukić Dejanović

A da bi deca, trudnice i studenti mogli da dobiju lečenje o trošku države, čak i kada poslodavci ne uplaćuju doprinose, zdravstveni budžet mora da se popuni. Poreska uprava jedina je nadležna institucija za kontrolu, prikupljanje i naplatu poreza i doprinosa. Podatke o dužnicima Fond dobija od Poreske uprave.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…