krv.jpgTransfuziološka služba valjevskog Zdravstvenog centra duži niz godina u letnjim mesecima nema problema sa zalihama krvi jer se pre svega u saradnji sa gradskom organizacijom crvenog krsta i Udruženjima dobrovoljnih davaoca krvi jasno definišu akcije prikupljanja ove dragocene tečnosti.

Prema nekim podacima samo oko 2,7 odsto stanovnika Srbije redovni su dobrovoljni davaoci krvi, što je daleko ispod nivoa u zemljama članicama Evropske unije. Dovoljan i kontinuirani broj dobroboljnih davalaca krvi je takođe od osnovnog znacaja, kao i dobro organizovana služba koja radi po medjunarodnim standardima. Iako ne postoji precizan podatak o ukupnom broju davalaca, u Valjevu se godišnje putem dobrovoljnog davalaštva obezbedi oko 3000 jedinica krvi uglavnom kroz akcije koje se organizuju tokom cele godine na terenu. Velike rezerve krvi ne mogu da se prave, jer trombociti mogu da traju najviše pet dana.

Kako kažu u transfuzioločkoj službi povećane potrebe mogu se pojaviti zbog eventualnih saobraćajnih nezgoda koje su znatno češće u letnjim mesecima. Pored akcija gde se prikupi određeni broj jedinica krvi svakodnevno se krv može dati i u službi transfuzije svakog dana.

Tokom leta smanjeni su i operativni programi pa će i zaliha biti sasvim dovoljno do naredne veće akcije koja se očekuje krajm avgusta.

Svake godine se i određeni broj jedinica krvi prikupi za Institut za transfuziju Srbije kako bi sugrađani koje se leče u drugim zdravstvenim centrima bili obezbeđeni u slučaju potrebe.
Davanje krvi jedan je dar života, jer dajući krv dobrovoljni davaoci svaki put pružaju nekome šansu za život i mnogima samo ovo saznanje vredi mnogo više od bilo kojeg drugog društvenog priznanja. Dati krv nije obavezno, ali je korisno i jako potrebno.

Krv za transfuziju u našoj zemlji bezbedna je kao i u zemljama EU, jer se prikuplja i obrađuje na potpuno isti način.

Vrlo je važno da postoje redovni davaoci krvi, jer pored toga što pomažu drugima, oni su i najzdraviji deo stanovništva, pošto se njihovo zdravlje stalno proverava. Time što se forsira podizanje broja dobrovoljnih davalaca krvi, forsira se i zdravlje populaciju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…