upis u srednje skole 3.jpgMinistarstvo prosvete i nauke saopštilo je da srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika u prvi razred srednje škole.
Prema navodima Ministarstva prosvete i nauke, odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog “đačkog dinara”, može biti doneta tek u septembru, po konstituisanju Saveta roditelja prvog razreda svake škole.
“Naročito se ne sme uslovljavati upis učenika u srednje škole bilo kakvom materijalnom nadoknadom. Posebno treba istaći da Savet roditelja prvog razreda još nije konstituisan i u junu mesecu kao takav ne postoji u srednjim školama”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete i nauke.

U Ministarstvu podsećaju da škole ne mogu uslovljavati izdavanje svedočanstava ili drugih dokumenata ostalim učenicima, uplatom sredstava po osnovu “đačkog dinara”, ali i da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne sprečava da roditelji učenika doniraju školi određena sredstva radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole.

“Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati određenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi”, tvdri se dalje u saopštenju Ministarstva prosvete i obrazovanja.

U resornom ministarstvu kažu i da roditelji učenika koji imaju problema sa školama prilikom upisa ili prilikom izdavanja javnih isprava mogu da se obrate nadležnom prosvetnom inspektoru u svojoj opštini.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…