koke.jpgPoljoprivrednu školu u Valjevu osnovao je Ukazom NJ.V. kralja Aleksandra 25. novembra 1921. godine. Škola je počela sa radom dve godine kasnije kada su održana i prva predavanja. Danas je ovo moderna obrazovna ustanova sa domom učenika spremna da odgovori svim zahtevima modernog doba i obrazuje stručnjake čije će znanje biti najbolja i jedina preporuka. Školu pohađa oko 550 učenika u 24 odeljenja, koji se obrazuju za zanimanja: poljoprivredni tehničar, prehrambeni tehničar, veterinarski tehničar, tehničar hortikulture, pekar, mesar , rukovalac – mehaničar poljoprivredne tehnike.

Osnovni zadatak škole, kao obrazovne ustanove, je obrazovanje u oblasti ratarstva i povrtarstva, stočarstva, zaštite bilja, voćarstva i vinogradarstva, veterine i prehrambene tehnologije kompatibilno sa trendovima obrazovanja u svetu, uz maksimalno i stalno inoviranje nastavnih sadržaja i primenu savremenih metoda i tehnika edukacije.

Školska ekonomija se prostire na 60 ha obradivog zemljišta sa ratarsko-povrtarskom,voćarsko-vinogradarskom, stočarskom i cvećarskom proizvodnjom uz savremenu mehanizaciju. Koristeći sve raspoložive resurse na ekonomiji učenici određenih obrazovnih profila, tokom cele školske godine obavljaju obrazovno-vaspitni rad kroz časove praktične nastave, blok nastave i profesionalnu praksu. Školska ekonomija svojim kvalitativnim i kvantitativnim karakteristikama pruža mogućnost visokog kvaliteta praktične nastave učenika zahvaljujući dobroj opremljenosti pored ostalog i u pogledu objekata.

Nastava se odvija u 8 učionica, 3 specijalizovane učionice, 8 kabineta, na školskoj ekonomiji Škola poseduje dobro opremljenu biblioteku sa čitaonicom, salu za fizičko vaspitanje, sportske terene, Botaničku baštu… Pored redovnih aktivnosti učenici imaju i mogućnosti da se bave brojnim vanškolskim aktivnostima i da budu uključeni u rad sekcija.

U školi je pre nekoliko godina sagrađen i učenički dom zbog kako bi se učenicima koji nisu iz Valjeva omogućio smeštaj u adekvatnim uslovima. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa kupatilom, a o bezbednosti čunika brinu vaspitači.

Modernizacija škole, ali i sve veći trend da je budućnost u poljoprivrednoj proizvodnji uticali su i da se sve veći broj mladih opredeli za neko od ovih praktičnih zanimanja koje škola nudi. Pitali smo i maturante Zašto treba upisati Poljoprivrednu školu?

Poljoprivredna škola nakon uvođenja standarda kojima je definisan kvalitet, bezbednost hrane, zaštita životne sredine, zdravlja i bezbednostiodendavno poseduje i sertifikate za standarde ISO 9001, ISO 14001 i HACCP kodeksa koji su od neizmernog značaja za ovu školu koja se bavi proizvodnjom i preradom hrane, a krajnji cilj standarda jeste što bezbedniji, ekonomičniji i efikasniji proizvodi.
Sve informacije o školi, ali i upisu u predstojeću školsku godinu zainteresovani osmaci mogu videti i na sajtu škole www.poljoprivrednaskola.edu.rs

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…