Tesnjar 1.jpgGradska uprava Valjeva danas je javnosti predstavila odluku o sprovođenja zakona o zaštiti od buke. Ovom odlukom o zaštiti životne sredine od buke vrši se akustično zoniranje teritorije grada Valjeva na 6 zona i utvrđuju uslovi i mere zaštite od buke.
I zona, najtiša zona u kojoj nivo buke tokom dana i večeri ne sme preći 50Db, a tokom noći 40 obuhvata područje za odmor i rekreaciju, bolničke zone i opravilišta, kulturno-istorijske lokalitete i velike parkove. Dok su najbučnije zone 5. zona koja obuhvata gradski administrativni centar i 6. idustrijska zona.
Zakonom je predviđeno da svaka mašina ili proces koji emituju određenu buku moraju biti prilagođeni maksimalnim dozvoljenim vrednostima za zonu u kojoj se nalaze. Takođe, zakon zabranjuje rad emitera buke u otvorenim i poluotvorenim prostorima, a isto tako ne dozvoljava da na prostori u kojima se stvara buka, vrata i prozori budu otvoreni.

Iz komunalne inspekcije naglašavaju da sva lica čije delovanje nije u skladu sa ovim zakonom imaju nešto manje od mesec dana da se sa zakonskim odredbama usaglase i da ispoštuju upozorenja koja inspektori na terenu izriču bez kaznenih mera.

Veliko je pitanje kako će već opterećena privreda uspeti da izađe na kraj za novim zahtevima koje joj ovaj zakon nalaže, ali već od početka marta privredna društva, pravna lica i preduzetnici biće odgovorna za svaku aktivnost ili nepreduzimanje mere kojima se prouzrokuje izloženost buci iznad graničnih vrednosti, što podrazumeva i novčane kazne.

Emiteri buke obavezuju se da svojim finansijkim planom predvide sredstva kojim će se sanirati posledice buke. Na obavezu im se stavlja da urade bolju zvučnu izolaciju objekata ali i da plate merenja nivoa buke u svojim objektima.

Zakonom i primenom ove odluke predviđeno je samo merenje nivoa buke na godišnjem nivou na 12 lokacija u gradu koji će sprovoditi Zavod za javno zdravlje iz Šapca. Izveštaj o izvršenom merenju buke biće osnova za izradu novih planova i projekata i dalje akustičko zoniranje.
Ono što je zbunilo novinare na konferenciji za medije bilo je pitanje kako će se nivo buke meriti kada inspekcija izađe na teren po prijavi građana i kako će se dokazati emitvanje buke kada komunalna inspekcija nema instrumente za merenje. Pitanje na koje nije dat konkretan odgovor.

Komšijske razmirice preko opštinksih organa mogla bi da umanji jedna od ogredbi predviđena ovim zakonom.

Zakon o zaštiti od buke otvorio je mnoga praktična pitanja i strepnje. Pitamo se samo koliko li će prijava komunalnoj inspekciji stići kada se na leto otvore letnje bašte ili kada pred sledeću zimu pred svakom drugom kućom naizmenično budu palili cirkulari za sečenje ogreva za zimu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…