panorama-valjevo2.jpgOd 1. ferbuara u Valjevu će poskupeti grejanje. Gradska toplana tražila je da cena grejanja bude viša za 16,2 odsto, ali je lokalna vlast je dozvolila povećanje cene grejanja za 7,7 odsto. U gradskoj Toplani nisu zadovoljni tom korekcijom jer smatraju da ni nova cena grejanja neće pokriti sadašnje troškove i da bi tžišna cena isporučene toplotne energije sa daljinskog sistema grejanja trebalo da bude 109 dinara po kvadratu, da bi se pokrili troškovi. Grejanje je poslednji put poskupelo u decembru 2010. godine, a dugovi građana prema gradskoj toplani medi se desetinama miliona dinara. Iako je doneta odluka da se odobri poskupljenje od 3,5% u gradskom Vodovodu za sada razmišljaju da li će iskoristit tu mogućnost.

U JKP Vidrak iskoristiće mogućnost povećanja cena iznošenja smeća od 3,5 odsto ali tek na proleće, mada smatra ju da je to nedeovoljno jer su samo cene goriva u poslednje vreme dosta povećane.

Najava usvajanje Zakona o javno-privatnom partnerstvu i zakona o komunalnim delatnostima izazvala je dosta polemika, a osnovni strah je da će nakon toga doći do velikog skoka cena usluga. U resornom ministarstvu međutim tvrde da predlogom zakona o komunalnim delatnostima, nije definisana neophodnost povećanja cena, već kriterijumi na osnovu kojih se određuju cene komunalnih usluga, što do sada nije postojalo.

U ministarstvu takođe smatraju da bi u komunalne delatnosti u narednih deset godina trebalo da bude uloženo oko četiri milijarde evra, u skladu sa strategijom razvoja životne sredine.

Od toga bi u skladištenje opada, postojenja za prečišćavanje otpadnih voda i energetsku efikasnost trebalo da bude uloženo više do tri milijarde evra, za šta država nema novac i zbog čega se insistira na javno privatnom partnerstvu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…