infakt__frame.jpgMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavilo je da će u utorak, 3. jula, organizovati radionicu “Formiranje vizije za ruralnu Srbiju” u organizaciji projekta EU “Podrška programiranju ruralnog razvoja i platnom sistemu”, pod rukovodstvom Evropske agencije za rekonstrukciju.

Radionica će biti održana u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, pod okriljem Sektora Ministarstva poljoprivrede za razvoj sela i poljoprivrede i učešće niza društvenih partnera iz cele Srbije – od predstavnika ministarstava, univerziteta i naučnih instituta, opština, poljoprivrednih i ruralnih do nevladinih organizacija i predstavnika ambasada zemalja članica EU.

Skup će, kako je najavljeno, otvoriti državni sekretar za poljoprivredu Milan Petrović.

“Ruralna Srbija je značajna za naciju, za ekonomiju, za društvo, za istoriju i kulturu Srbije. Ruralna Srbija predstavlja dom više od polovine stanovništva Srbije [54 odsto] i učestvuje sa više od 40 odsto u ukupnom proizvedenom bogatstvu Srbije”, navedeno je na početku projekta EU SRDPPS, pod nazivom “Vizije.

Tim nacrtom dokumenta ukratko će biti informisane sve interesne strane ruralne Srbije o tome kako da uz svoje aktivno učešće razviju novu, optimističnu vizuju srpskog sela i kako da pokušaju da je sprovedu u delo uz pomoć posebne strategije i mera politike u bliskoj i daljoj budućnosti.

Projekat SRDPPS koji finansira EU, a rukovodi Evropska agencija za rekonstrukciju, krenuo je u martu 2006. godine i od tada je, uz blisku saradnju i značajan doprinos Odeljenja za razvoj sela u Ministarstvu poljoprivrede i uz pomoć srpskih stručnjaka i univerzitetskog osoblja, detaljno analizirao stanje i probleme ruralne Srbije.

Projekat je sada spreman da predloži posebnu strategiju razvoja ruralne Srbije, uključujući poljoprivredu i prehrambrenu industriju. Pre nego što se izradi posebna strategija, u skladu s najboljom praksom EU, pozvani su svi socijalni partneri ruralne Srbije [poljoprivrednici, žene sa sela, preradjivači, zadruge…] da formulišu “zajedničku viziju”, jedinstven stav, o tome kako bi oni želeli da se ruralna Srbija razvija u bliskoj i daljoj budućnosti.

Na osnovu ove zajedničke, jedinstvene vizije ruralne populacije u Srbiji, stručnjaci će razraditi tehnička pitanja strategije i mera politike koja će pomoći da se ovakva vizija ruralne Srbije sprovede u delo.

Strategija i Program razvoja, koji će podržati ekonomski i društveni razvoj ruralne Srbije, biće na višegodišnjem nivou i sprovodiće se u periodu 2008. od 2013 godine. U početku će se finansirati iz državnog budžeta, ali, ukoliko Srbija stekne status “zemlje kandidata” za prijem u EU, Program za ruralni razvoj će finansirati i Unija, iz IPA fondova, navedeno je u saopštenju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…