Manastir Pustinja.jpgCrkvama i manastirima Eparhije valjevske i ostalim verskim zajednicama u Valjevu vraćeno je 189 matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih građana. Ove knjige, od kojih neke potiču iz 19. veka, oduzete su na tri godine od verskih zajednica, ali nikada nisu vraćene.

Knjige su značajne za Crkvu, jer je to njena istorija i arhiva, koja je bitna za naše poreklo.

Matične knjige javni su dokumenti kojima se dokazuje rođenje, venčanje i smrt. U 18, 19. i početkom 20. veka najviše su se koristile crkvene matične knjige koje su služile i kao državna evidencija. Odlukom nadležnih organa Demokratske Federativne Jugoslavije pre šezdeset godina, a u cilju njihovog prepisivanja za potrebe državnih organa od crkava i verskih zajednica oduzete su matične knjige. Sabor SPC se u više navrata, u proteklih 60 godina od kada su knjige uzete, pisanim putem obraćao državi da ih vrati, ali odgovora nije bilo. Knjige se sada vraćaju u skladu sa Zakonom o restituciji imovine crkava i verskih zajednica u Srbiji, nakon što su fotokopirane za potrebe državnih organa.
Crkvama i manastirima Eparhije valjevske i ostalim verskim zajednicama u Valjevu vraćeno je 189 matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih građana. Ove knjige, od kojih neke potiču iz 19. veka, oduzete su na tri godine od verskih zajednica, ali nikada nisu vraćene. Knjige su značajne za Crkvu, jer je to njena istorija i arhiva, koja je bitna za naše poreklo.

Podaci iz tih knjiga sada su skenirani, digitalizovani, odštampani, a knjige ukoričene po važećim standardima o zaštiti važnih dokumenata, u skladu sa obavezom lokalnih samouprava, a projekat je finansiralo Ministarstvo za kulturu Srbije. Sve preuzete knjige će se čuvati u eparhijskoj arhivi koja za to ispunjava sve uslova. Vraćanje matičnih knjiga je prema ocenama posao od izuzetnog značaja, a grad Valjevo je prvi u Srbiji koji je ovaj posao priveo kraju.

Veliki broj lokalnih samouprava u Srbiji dugo vremena je zapostavljalo ovaj posao, ali se očekuje da će se završetak procesa vraćanja matičnih knjiga crkvama u Srbiji završiti do 2015. godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…