aids 3.jpgŠirom Srbije se i ove godine organizuje obeležavanje 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side. Pored tradicionalnih aktivnosti, koje se svake godine realizuju u najvećem broju gradova i opština, planirana je i dodatna aktivnost pod nazivom „Karavan testiranja“. Dobrovoljno, poverljivo ili anonimno savetovanje i testiranje na HIV svih zainteresovanih stanovnika u mobilnoj medicinskoj jedinici u Valjevu je planirano za 1.12.2011. godine u periodu od 16:00 do 20:00 časova, u centru grada.

“Karavan testiranja“ obuhvata organizaciju savetovanja i testiranja na HIV izvan zdravstvene ustanove u kombi vozilima, tzv. mobilnim medicinskim jedinicima. Ovo testiranje i savetovanje će sprovoditi edukovani zdravstveni radnici u više od 20 gradova na teritoriji Republike Srbije (Jagodina, Inđija, Loznica, Smederevo, Aranđelovac, Bor, Gornji Milanovac, Novi Pazar, Preševo, Leskovac, Subotica, Vladičin Han, Beočin, Kladovo, Knjaževac, Šabac, Valjevo, Zaječar, Kragujevac, Beograd, Niš, Zrenjanin). Savetovanje i testiranje na HIV je besplatno i anonimno, kako u ovoj akciji, tako i tokom cele godine.

Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side, i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponašao/ponaša.

Kampanju obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side koordiniše Nacionalna kancelarija za HIV/AIDS, pri Institutu za javno zdravlje Srbije „ Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a „Karavan testiranja“ biće realizovan u partnerstvu instituta/zavoda za javno zdravlje, udruženja koja realizuju aktivnosti na prevenciji HIV-a, Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om (USOP) i drugih partnera na lokalu (asocijacija „Duga“ iz Šapca, Crveni krst, Jazas, Kancelarija za mlade, PPS DZ Valjevo….).

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…