Dom kulture 1.jpgU utorak, 1. novembra u 20 časova u Holu Centra za kulturu biće održana predstava “Političko groblje” koja je nastala na osnovu istoimene knjige Slavoljuba Đukića. Više o predstavi možete pročitati u prilogu. Ulaz je besplatan.

Dnevničke beleške doajena srpskog novinarstva Slavoljuba Đukića dobile su pozorišno izdanje. “Političko groblje”, svedočanstvo o ljudima i događajima od četrdesetih godina prošlog veka do prvih decenija ovog stoleća, u predstavu je pretočio glumac Ljubivoje Tadić.
Predstava Političko groblje, prvi deo, rađena po istoimenoj knjizi doajena novinarstva Slavoljuba Đukića, u dramatizaciji i režiji Ljubivoja Tadića, koji igra i glavnu ulogu, biće
Đukić, čija knjiga je za tri godine imala tri izdanja i prodata u više od 3.000 primeraka, objasnio je da je mnogo toga video, da nije bilo političkog događaja kome nije prisustvovao i da je imao potrebu da sve to ispriča. “Sa 14 godina sam ušao u javni život, gledao sam na valjevskoj pijaci vešanje Stjepana-Steve Filipovića, sa 16 otišao u rat, doživeo nemačku okupaciju, učestvovao u oslobađanju Beograda 1944, prošao pakao Sremskog fronta, proveo u novinarstvu više od pola veka, poznavao mnoge aktere jugoslovenske i srpske drame u drugoj polovini prošlog veka”, ispričao je autor. Đukić sa radoznalošću očekuje da vidi kako će publika reagovati na predstavu. On ističe da je izvesno da će njegova knjiga imati i četvrto izdanje, međutim smatra da “Političko groblje” treba da se štampa u dve knjige, jedna bi obuhvatila period Titovog režima, a druga vreme nakon Tita.
Reditelj predstave Ljubivoje Tadić ocenjuje da je Đukićeva knjiga dragocena zbog svoje verodostojnosti i načina na koji autor opisuje događaje poslednjih 60 godina, te da predstavlja značajan prilog za istoriju našeg naroda.
“U predstavi sam koristio materijale do osamdesetih godina, a drugi deo živimo danas”, kaže Tadić. On je objasnio da je težište u predstavi stavljeno na srpsku političku scenu i obuhvata period od mladalačkih dana Đukića, koji je i glavni junak komada, pa sve do osamdesetih godina prošlog veka. U predstavi mu na izvestan način pomažu Radivoje Marković sa svojim prenosima utakmica, što je paralela sa Đukićem koji je karijeru započeo kao sportski novinar, kao i novinar Marko Marković, dok Predrag-Cune Gojković izvodi kompoziciju “Nesreća Srbina” Vojislava Vokija Kostića, kojom dočekuju publiku.
Predstava, prema Tadićevim rečima, pripada političkom pozorištu i opisuje prošle događaje, ali i “posmatra” ono što se dešava danas “u političkom životu i groblju Srbije”.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…