etno.jpgAutor: Agencija BETA
VALJEVO – Arheološki radovi na crkvi Gračanici valjevskoj u selu Tubraviću su prekinuti zbog protesta članova udruženja Istinoljublje, koje predvodi raščinjeni monah SPC Antonije (Dragan Davidović).

Kako je saopštio Zavod za zaštitu spomenika u Valjevu, koji je izvodio radove u Gračanici i njenoj porti, preporuka policije je da se zbog okupljanja građana za sada obustave istraživanja.

Arheološka istraživanja naručilo je JP Kolubara, koje gradi branu i akumulaciju Rovni na reci Jablanici, pa bi Gračanica bila potpopljena ukoliko se ne bi opredelilo za njeno izmeštanje.

Te poslove odobrili su i blagoslovili episkopi šabačko-valjevski Jovan (Velimirović, 1980-tih) i Lavrentije (Trifunović, 2002), pa je JP Kolubara krajem 2009. godine, na Bakića brdu u Tubraviću, u blizini Gračanice, sagradila novu crkvu sa parohijskim domom, portom i parkingom.

Sadašnji vladika valjevski Milutin (Knežević) ne podržava izmeštanje Gračanice, pa je pisao najvišim državnim funkcionerima tražeći da se izgradnja brane zaustavi na koti nižoj od predviđene i Gračanica ostavi na sadašnjem mestu. Gračanica najverovatnije potiče iz 16. veka, a 1997. proglašena je zaštićenim kulturnim dobrom.

Na sajtu www.istinoljublje.co.nr su objavljena i dokumenta koja ukazuju na to da je Opštinski sud u Valjevu, u jesen 2001. godine, zabranio bilo kakve radove na izmeštanju ili potapanju crkve Gračanice. Brana treba da obezbedi pitku vodu za nekoliko opština, od Valjeva do Lazarevca, u slivu reke Kolubare, kao i tehničku vodu za hlađenje turbina buduće termoelektrane Kolubara B, u Kaleniću kod Uba.

Antonije (Davidović) je bio monah u Tronoši, pa u Crnoj reci na Kosovu, a raščinjen je posle incidenata u Gračanici na Kosovu i pred Patrijaršijom SPC u Beogradu posle prvih sukoba tadašnjeg episkopa Raško-prizrenskog Artemija sa Sinodom SPC.

Antonije je učestvovavo u tim incidentima, a odluku o njegovom izopštenju iz SPC doneo je crkveni sud Nikšićko-budimljanske eparhije, koji je Sinod SPC ovlastio da postupa u tom slučaju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…