voce.jpgMEĐU voćarima u Srbiji ove godine nezadovoljstvo nije „ključalo“ samo na plantažama višanja. Razočarani otkupnim cenama, malinari su protestovali i blokirali puteve, a proizvođači kajsija su odbijanjem ponuda ruskog kupca „uspeli“ da prepolove cene. Za srpsko tržište sa velikim potencijalom u proizvodnji voća i godišnjim izvozom od 450 miliona dolara, najveći problem, tvrde stručnjaci, jeste neorganizovan nastup proizvođača, koji otvara vrata ilegalnom otkupu.

Stručnjaci tvrde da je otkupne cene ove godine formiralo tržište. Višnja se ove godine otkupljivala i za 90 dinara, dok je lane kilogram bio oko 50 dinara. Potražnja za ovim voćem je u evropskim zemljama bila velika, a višnja je u Srbiji kvalitetom zadovoljavala i najzahtevnije kupce.

Trešnja je imala dobru cenu, kao i prvi ovogodišnji rod kajsija, koja je otkupljivana i za 60 dinara. Domaći proizvođači su odbili ponudu ruskog kupca od 45 centi za kilogram domaće sitnije kajsije. A ovo voće se uveliko nudilo i u Turskoj, Španiji, Italiji..

Ovogodišnji rod voća ne samo da može da zadovolji potrebe Srbije, već se i izvozi u zemlje Evrope unije i Rusiju. Država je ove godine pooštrila kontrolu otkupa voća i povrća.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…