gorivo-pumpa.jpgLitar goriva, sem dizela D-2 koji košta oko 126 dinara, ne može se kupiti ispod 130 dinara, što je oko 1,30 evra. Tako je za pun rezervoar od prosečno 40 litara potrebno izdvojiti nešto više od 5.000 dinara. Ovo je dovelo da promet pumpama opada i sada je manji za oko 20 odsto u odnosu na predhodnu godinu.

Litar goriva u Evropi, posebno onoj najrazvijenoj, jeste skuplji nego u Srbiji jer evropremijum 95 košta od 1,50 pa do 1,90 evra, ali je u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Makedoniji, Poljskoj… jeftiniji i košta manje od 1,30 evra.
Cene tog goriva u Austriji, Luksemburgu i Španiji veoma su slične onima na pumpama u Srbiji.
Kada je evrodizel u pitanju, Srbija zauzima još više mesto jer je u okruženju, osim u Mađarskoj i Grčkoj, ta vrsta goriva u našoj zemlji najskuplja, a mnogo je zemalja EU u kojima je cena dizela vrlo slična ili nešto malo viša nego u Srbiji.

Ipak, standard građana Srbije i, recimo, Norveške ili Velike Britanije, teško da se može porediti jer su prosečna primanja u tim državama daleko viša od onih u Srbiji
Ako planirate da idete na letovanje u CG treba da znate da je i tamo benzin od noćas poskupeo ito bezolovni evrosuper 98 pet centi i košta 1,4 evra, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije u Podgorici.
U Crnoj Gori bezolovni evrosuper 98 od ponoći je poskupeo pet centi i košta 1,4 evra, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije u Podgorici.

Cene bezolovnog eurosupera 95, eurodizela i lož ulja ostaće nepromenjene i u narednih 15 dana.

Bezolovni eurosuper 95 košta 1,34 evra, evrodizel 1,28, a lož ulje 95 centi.
Maksimalne maloprodajne cene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedeljka u zavisnosti od promene cena naftnih derivata na medjunarodnom tržištu i valutnog odnosa evra i američkog dolara.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…