majka i beba.jpgBudući građanski zakon Srbije predviđa da će majke sa troje dece primati mesečnu naknadu koja neće biti manja od 20.000 dinara mesečno.
Ta mesečna naknada sledovaće majkama od rođenja trećeg deteta do njegovog punoletstva, ali platu neće dobijati majke sa više od troje dece, jer je cilj države da podstakne rađanje trećeg deteta, kao korak dalje od proste reprodukcije, u skladu sa sloganom: „Jedno dete za mamu, jedno za tatu, a treće – za državu”.

Osiguranim ženama u Srbiji koje su rodile treće dete biće uračunat poseban staž od dve godine, predviđeno je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. Odredba je uvedena kako bi se podstaklo rađanje dece u Srbiji i zaustavio trend godišnjeg gubitka oko 30.000 stanovnika zbog negativnog prirodnog priraštaja. Ovaj poseban staž neće uticati da žene ranije odu u penziju, već da im ona bude veća kada ispune jadan od uslova, a to su 60 godina starosti ili 35 godina radnog staža.

Ovo nije jedina mera koje je drzava uvela kako bi u Srbiji podstakla radjanje. Država je Zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom majkama za prvih četvoro dece uvela roditeljski dodatak. Za rođenje prvog deteta majke dobijaju jednokratnu pomoć od 31.561 dinar. Za rađanje drugog, trećeg i četvrtog deteta dobija se 123.415 dinara, 222.138 dinara, odnosno 296.181 dinar i ova pomoć se isplaćuje u 24 mesečne rate.

Nezaposlene porodilje dobijaju jednokratnu pomoć od 50.000 dinara, a pravo na jednokratnu pomoć od 25.000 dinara imaju i zaposlene porodilje ukoliko im ukupan mesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 10.000 dinara. Koliko će lokalne samouprave pomoći majkama zavisi od budžeta kojim raspolažu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…