gradac3.jpgIzvor:Vestionline
“Divlja Srbija” (Wild Serbia) iz Valjeva u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS) u Beogradu otvorila je sezonu avanturističkih putovanja za leto 2011. i predstavila turističku ponudu i dešavanja.

Na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije najavljeni su novi programi – kajak avanture u Srbiji, kao i avanturističke manifestacije “Valjevski izazov”
od 17. do 21. avgusta i “Trke preživljavanja” poslednje sedmice u septembru.

Predsednik organizacije “Divlja Srbija“ Nemanja Nešković rekao je, na konferenciji za novinare da je “Valjevski izazov” avanturistička trka u trajanju od tri dana koja se drugi put organizuje u Srbiji.

Nemanja Nešković i Ivan Nastić

Zadatak timova, učesnika trke, koji broje četiri ili pet članova jeste da za tri dana pređu određene relacije u prirodi peške ili biciklom, da preplivaju reku, prođu kroz pećinu, skoče u vodu sa stene, popenju se uz liticu i savladaju jedan od najekstremnijih kanjona u Srbiji, objasnio je Nešković.

Prema njegovim rečima, staza je pažljivo osmišljena i predstavlja vrhunski multisportski doživljaj, pa se na “Valjevskom izazovu” očekuje veliki broj učesnika.

“Trka preživljavanja”, pak, podrazumeva da timovi od dva do četiri člana za dva dana pređu stazu dugačku između 50 i 70 kilometara, rekao je Nešković.

Nešković je dodao da takmičari dobiju pola litra vode, a prolazeći kroz šume, kanjone livade i jaruge se susreću sa raznim preprekama i opasnostima i u takvim uslovima sami treba da naprave skolnište, zapale vatru, pronađu hranu.

Potpredsednik “Divlje Srbije” Ivan Nastić rekao je da je avanturistički turizam bitan deo turističkog tržišta u svetu jer sve više ljudi želi aktivan odmor.

Nastić je dodao da je avanturistički turizam u Srbiji u povoju i da je slabo marktenški propraćen i poziciniran u odnosu na zemlje u regionu.

Nastić je rekao da se avanturistički sportovi mogu razvijati širom Srbije, ali kao najpogodnija destinacija izdvajaju se Valjevske planine i Zapadna Srbija jer taj kraj obiluje pećinama, stenama za speleologiju i penjanje, zatim vertikalnim kanjonima, nizom živopisnih vrhova i pejzaža za biciklizam, a tu je i reka Drina za kajak sport.

Organizovane ture

Predstavnici “Divlje Srbije” istakli su da ta organizacija organizuje individualne i grupne jednodnevne ture avanturističkog turizma, a cena u zavisnosti od avanture kreće se između 20 i 80 evra po osobi.

Među turama se izdavaju speleo avantura, kanjoning, kajak, abzajl, tim bilding, trka preživlajvanja, paraglajding, slobodno penjanje i slično…

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…