zica_manastir.jpgMesnа zаjednicа Vаljevskа Kаmenicа 11. i 12. julа 2011. odine orgаnizuje Petrovdаnske dаne koji će trаjati dvа dаnа i predstavljaju versku kulturnu i zаbаvno turističku mаnifestаciju. Prvog dana predviđena je fudbalska utakmica, otvaranje doma u Valjevskoj Kamenici, vatromet i koncert Zvezda Granda, dok će se 12. jula na Petrovdan u podne obaviti rezanje slavskog kolača.

Praznik Petrovdan posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere.

Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo. Sveti apostol Petar se pominje kao jedan od najodanijih Hristovih sledbenika a reči “Ti si Hristos, Sin Boga živoga”, zapisane u Jevanđeljima, izraz su njegove tvrde vere u hrišćansko spasenje pa se do danas ponavljaju u hrišćanskim molitvama.

Kod Srba postoji običaj da se uoči praznika, na mestima gde se narod okuplja, pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Paljenje vatre i lila simbolizuje vreme kada su carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Petrovdanskim slavljem završava se petrovski post i počinje pričest vernika koji su poštovali pravila predvidjena kanonom crkve. Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…