opstina.jpgNa poziv prestižne obrazovne ustanove, GOU Moskovski obrazovni centar No2006, u Moskvi je protekle sedmice u uzvratnoj poseti boravila delegacija iz Valjeva u kojoj su bili šef kabineta gradonačelnika, Zorica Marković, profesorka ruskog jezika Maja Milivojević i direktor Valjevske gimnazije, Radiša Kovačević.

Gosti iz Valjeva upoznali su se sa radom jedne od pet najboljih škola u Rusiji, posetili njen školski etno muzej i botaničku baštu, videli kako se odvija savremena nastava i kroz razgovor sa direktorkom Verom Iljohinom saznali kako su ostvareni tako zavidni rezultati. Ova poseta usledila je posle prošlogodišnjeg dolaska sedmočlane delegacije iz Moskve koja je u Valjevo doputovala da bi se upoznala sa njegovim turističkim, privrednim i obrazovnim potencijalom.
Tom prilikom potpisan je ugovor između Valjevske gimnazije i GOU Moskovski obrazovni centar No2006 o razmeni učenika tako da bi prvih 12 đaka Valjevske gimnazije u Moskvu trebalo da otputuje u naredna dva meseca. Pored predstavnika Rusko – srpskog prijateljstva iz Moskve, inicijativa za ovakvu saradnju potekla je i od šefa Srpske patrijaršije u Moskvi, vladike Antonija,direktora Komercijalno Tehničkog Biroa pri Ambasadi Srbije u Moskvi,Janka Đurića i moskovskog lekara Sergeja Marizina. Tokom razgovora u Moskvi Đurić je šefu kabineta gradonačelnika Valjeva, Zorici Marković ukazao da je za naše proizvođače na ruskom tržištu potpuno otvoren prostor za izvoz odeće, obuće i nameštaja dok je izvoz voća otežan zbog transporta. Pristupačne cene privukle su moskovske turiste tako da će jedan grupa doputovati tokom juna u Banju Vrujci da bi se uverila u blagodeti ovog lečilišta.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…