milenko-pavlovic.jpgGrad Valjevo u sredu 4. maja obeležiti 12 godina od pogibije komandanta 204. lovačkog avijatijskog puka Vojske SRJ pukovnika Milenka Pavlovića (50) koji je poginuo u neravnopravnoj borbi sa 16 letilica NATO agresora u svom “migu” braneći nebo iznad rodnog kraja.

U 12 sati i četiri minuta članovi porodice, pripadnici 204. Vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, predstavnici grada i institucija položiće vence na spomenik, dok će pomen kod obeležja održati Episkop Valjevski Gospodin Milutin. Tom prilikom posthumno će biti dodeljen i Orden Svetog vladike Nikolaja. U programu obeležavanja Dana sećanja učestvovaće i učenici Muzičke škole Živorad Grbić i recitatori Valjevske Gimnazije.

Pukovnik Milenko Pavlović nikada nije proglašen za heroja. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom. Imao je 40 godina.

Milenko Pavlović rođen je 5. oktobra 1959. godine u selu Gornje Crniljevo, kod Osečine, kao drugo muško dete Milorada i Radmile Pavlović. Prva četiri razreda završio je u rodnom selu, a osmogodišnju školu, sa odličnim uspehom, u Osečini. Na jesen 1974. godine upisao je Vojnu vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a po završenoj četvrtoj godini, sa odličnim ocenama na proveri letačkih znanja, upisuje Vazduhoplovnu vojnu akademiju. Tokom izvanredne profesionalne karijere završio je obuku za najsavremeniji borbeni avion MIG 29 i Generalštabnu školu, postao komandant 204. Lovačkog avijacijskog puka i posle mnogih nagrada i odlikovanja prevremeno je unapređen u čin pukovnika.
Milenko Pavlović, pilot-pukovnik, poginuo je 4. maja 1999.godine iznad Valjeva suprotstavljajući se formaciji od 16 aviona NATO, koji su bombardovali Srbiju.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…