kapacitet.jpgRealizacija već odobrene donacije Češke Republike Valjevu, potpisivanje Memoranduma o izgradnji transfer stanice, kao i mogućnosti nastavka uspešne saradnje, povod su boravka delegacije Valjeva Republici Češkoj od 7. do 10. decembra.

Delegacija Valjeva koju je predvodio član Gradskog veća Aleksandar Ranković, a u kojoj su bili Milan Matić, direktor Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva, Dragana Đenić, načelnica Gradske uprave i Tijana Todorović, načelnica Odeljenja za loklani razvoj, privredu i komunalne poslove, boravila je u Republici Češkoj. Poseta je organizovana na poziv Češke razvojne agencije i kompanije VHS iz Brna.
Prvi deo posete bio je vezan za poslove na izgradnji pretovarne stanice za komunalni otpad u Valjevu. Donacija Češke razvojne agencije u iznosu od 450 000 evra biće upotrebljena za izgradnju i opremanje buduće transfer stanice. Definisan je precizan plan aktivnosti za 2011. godinu, sa jasnim kalendarom poslova i obaveza. Realizacija plana startuje u januaru 2011. godine kada vozači JKP „Vidrak“ iz Valjeva odlaze na obuku za upravljanje specijalnim vozilom za pretovar otpada, koje je takođe donacija Češke Vlade. Nakon uspešno obavljenih pregovora, potpisan je Memorandum o izgradnji transfer stanice između grada Valjeva i čeških partnera.
Drugi deo posete obuhvatio je posetu transfer stanici u gradu Pardubice i upoznavanje sa načinom rada ovog postrojenja. Delegacija našeg grada je potom posetila tamošnje komunalno preduzeće i upoznala se sa načinom rada i delatnostima kompanije u gradu slične veličine kao što je Valjevo.
Poseta Češkoj Republici završena je prijemom naše delegacije u Ambasadi Republike Srbije u Pragu i razgovorima sa domaćinima o nastavku saradnje i budućim projektima sa kojima je naš grad konkurisao za donatorska sredstva kod Republike Češke. U razgovorima sa ekonomskim ambasadorom Srbije u Pragu Milijom Markovićem, naša delegacija predstavila je potencijale Valjeva, ukazujući na pozitivne primere stranih investicija u našem gradu, kao i na mogućnosti za nove investicije, sa posebnim akcentom na buduću industrisku zonu nekadašnjeg „Stefila“.
Završnom radnom ručku sa domaćinima prisustvovala je i ambasadorka Republike Srbije u Pragu gospođa Maja Mitrović. Ona se tom prilikom zahvalila predstavnicima Vlade Republike Češke na donatorskoj pomoći projektima u Srbiji, posebno na donacijama realizovanim u Valjevu, koje je istakla kao pozitivan primer saradnje između dve države.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…