Ovce2.jpgGrla rase sjenička oplemenjena pramenka, Obrada Kostadinovića iz sela Ravnje, proglašena su za apsolutne šampione regionalne izložbe ovaca „Ovčarstvo 2010“, koja je održana proteklog vikenda u Valjevu. Grla ovog poljoprivrednog proizvođača koji se ovčarstvom bavi desetak godina i gaji stado od preko 50 ovaca uz puno rada, odricanja, adekvatne selekcije i uz saradnju sa stručnjacima, proglašena su za najbolje u konkurenciji 225 izloženoh grla prevashodno iz valjevskog kraja, među kojima su dominantne rase bile pramenke i virtemberg. Šampionu izložbe uz pehar i diplomu, pripala je i novčana nagrada od 40.000 dinara.

Prvu nagradu (pehar, diplomu i 25.000 dinara) za izložena grla u kategoriji starijih ovaca osvojio je Dragan Ranković iz Gole Glave, drugu Dragoljub Davidović iz Lukavca ( diploma i 15.000 dinara), a treću (diploma i 10.000 dinara) Marko Perić iz Gunjaka . Osim ovih, nagrade su dodeljene i za najbolja grla u kategoriji mladih ovaca, za najkvalitetnieg starijeg ovna, u kategoriji mladih ovnova i druge.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Cvijan Mekić, ocenio je ovom prilikom „da sve manji broj proizvođača sarađuje sa Poljoprivrednom stručnom službom, da se ne vodi u dovoljnoj meri matična evidencija i da se ne obavlja kontrola produktivnosti“. On je podsetio da Srbija sa proizvodnjom od 24 hiljade tona jagnjećeg mesa godišnje predstavlja svega 1,3 odsto evropske produkcije u ovoj oblasi i da praktično nema šta da ponudi tržištu. „Ako želimo da povećamo proizvodnju, morate postati robni proizvođači, primenjivati znanja, da bi vaš proizvod mogao da se oceni i izveze na svetsko tržište“, poručio je profesor Mekić poljoprivrednim proizvođačima na izložbi ovaca u Valjevu.

Ovogodišnji fond novčanih nagrada iznosio je 350.000 dinara. Pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije bio je grad Valjevo, a organizator Direkcija za poljoprivredu i robne rezerve u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom i JKP „Polet“.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…