poyorisna-scena.jpgOd 16. do 19. septembra u Valjevu će se održati Abro-fest, svojevrstan festival alternativnog teatra. u četiri dana trajanja, publika će moći da vidi 4 premijere.

U saradnj sa Centrom za kulturu na “Abro fest – 2010. ” 16. septembar biće izvedena predstava Sumnjivo lice po Branislava Nušića a u režiji Zorana Ćosića. 17. septembra publika će moći da vidi predstavu Kako i zašto nastaje Ranjeni orao, društvena parodija po motivima dela Mir Jam, K. Čapeka i B. Mihajlovića Mihiza, a režiju, adaptaciju i delove tekstova pobrinuo se Miroslav Trifunović.
Za 18. septembar biće prikazana predstava Staze klovnova koju je napisala Jelica Jerinić inače student prve godine dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Stevana Koprivice. Poslednjeg dana festivala po motivima Bernarda Slejda, Miroslav Trifunović je režirao predstavu Dogodine u isto vreme.

Gradsko pozorište „Abrašević“ je pre dvadeset godina (1985-1989.) podarilo Valjevu, kao i kulturnoj sceni tadašnje Jugoslavije jedinstven festival, koji je promovisao plejadu, tada mladih, danas zrelih i uspešnih stvaralaca. Oni su se svake večeri valjevskoj publici predstavljali premijerom, uz nekoliko pratećih programa. Već prve godine predstave su pohodile scene Beograda, Zagreba, Podgorice, Splita… „ABRO-FEST“ je za četiri godine postojanja stvorio bazu za novi kvalitetni pozorišni izraz i bio začetnik „Tešnjarskih večeri“ kao gradskog letnjeg festivala.

U želji da nastavi ovu kreativnu misiju Gradsko pozorište “Abrašević” je 2009. godine obnovilo Festival, izvelo četiri premijere i okupilo više od 40 valjevskih akademaca
( glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, kompozitora…) i krunisalo rad uspešnim nastupima na medjunarodnom Festivalu profesionalnih pozorišta u Trebinju ( dve nagrade) kao i beogradskim premijerama u Zvezdara teatru i Narodnom pozorištu u Beogradu.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…