tekstilstvo.jpgEkonomisti ocenjuju da će posle dogovora sa MMF-om plate i penzije biti povećane od 5,5 do 7 odsto. Rast plata i penzija neće negativno uticati na makroekonomsku stabilnost, smatraju ekonomisti.
Rast plata i penzija u 2011. godini trebalo bi da bude oko sedam odsto, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Pavle Petrović, povodom dogovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda da se plate i penzije odrmznu 1. januara iduće godine.

Petrović je, međutim, upozorio na opasnost od različitih vidova pritisaka da se plate i penzije povećaju iznad nivoa koji je dogovoren sa MMF-om.

“Gruba procena bi bila da bi plate i penzije tokom cele 2011. mogle da porastu za oko sedam odsto”, rekao je Petrović Tanjugu.

Goran Nikolić iz Centra za novu politiku ocenjuje da bi odmrzavanje penzija i plata trebalo da iznosi najmanje 5,5 odsto, “što je ipak nedovoljno imajući u vidu da su plate u Srbiji, preračunate u evro, samo u poslednjih godinu dana realno smanjene za oko sedam odsto, a penzije čak 13 procenata”.

Ni Petrović ni Nikolić ne očekuju da bi povećanje plata i penzija moglo da ima negativnan uticaj na makroekonomsku stabilnost.

“Ukoliko se Srbija bude pridržavala dogovora s MMF-om za celu 2011. i 2012. godinu o kontroli rasta penzija i zarada u javnom sektoru, onda to ne bi trebalo da ima uticaj na inflaciju i makroekonomsku stabilnost uopšte”, ocenio je Pavle Petrović.

Prema njegovoj oceni Srbija će i u 2011. godini još imati relativno visok deficit budžeta od četiri odsto BDP-a, iako će on biti značajno smanjen u odnosu na očekivanih 4,8 odsto BDP-a u ovoj godini.

“Povećanje plata i penzija je relativno malo i ne bi trebalo da prouzrokuje veće probleme u monetarnoj politici, posebno imajući u vidu da još imamo slabu tražnju, odnosno slabu kupovnu moć”, smatra Goran Nikolić.

Prema rečima Nikolića, prema proseku plata izraženim u evrima, čak je i Bugarska stigla Srbiju, Makedonija u proseku ima veće plate nego naša zemlja, a prosek u Crnoj Gori je za više od 40 odsto veći nego u našoj zemlji.

“Zahvaljujući tome, Srbija postaje zemlja koja je počela da privlači investicije”, kazao je on ali je skrenuo pažnju da se dolazak stranih investitora ne može podstaći samo niskim platama”, rekao je Nikolić.

Subvencinisani krediti ključ privrednog rasta

Kada je reč o najavljenom paketu jednokratne pomoći od po 5.000 dinara za oko milion penzionera sa najnižim primanjima, Nikolić je istakao da to povećanje, sa aspekta makroekonomske stabilnosti, svakako neće ugroziti planirani okvir ciljane inflacije, zato što to povećava tražnju samo u jednom mesecu za pet odsto.

“S druge strane, jako je dobro što se nastavljaju fiskalni posticaji i praktično negde oko dve trećine para, koje će biti obezbeđene boljom popunom budžeta nego što je to bilo negde u aprilu, smatramo da će biti važan podsticaj privredi”, kazao je Nikolić.

Prema njegovoj oceni, subvencionisani krediti su ključ održanja i blagog rasta privredne aktivnosti u ovoj godini i biće nastavljeni i krajem ove godine.

Urednik sajta Ekonomija.org Miroslav Zdravković procenio je da će odmrzavanje plata i penzija značiti uvećanje troškova budžeta u narednoj godini za najmanje 35 milijardi dinara i dodao da će krajem oktobra ili početkom novembra sa MMF-om biti konačno utvrđeno iz kojih izvora će biti pokriveni ti troškovi.

On je izneo računicu, prema kojoj zbir zarada u javnom sektoru i penzija iznosi oko 700 milijardi dinara, tako da povećanje za samo jedan odsto iznosi sedam milijardi dinara, a recimo od pet procenata bi bilo 35 milijardi dinara više u budžetu za sledeću godinu.

Zdravković je ukazao da bi, možda, trebalo razmisliti o subvencijama za otvaranje novih radnih mesta u izvozno orijentisanoj proizvodnji, što bi “mnogo značilo u situaciji kada nam ukupna zaposlenost u zemlji pada, a ne ići odmah na direktno povećanje zarada”.

“Naime, nama je standard svima ugrožen, ali je mnogo ugroženiji onima koji su zaposleni u privatnom sektoru i onima koji ostaju bez posla, u odnosu na ono šta se događa u javnom sektoru, gde zaposleni i penzioneri imaju najsigurniji prihod u toku godine”, kazao je Zdravković.
Izvor: RTS

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…