upis-skole.jpgPredaja dokumenata obavlja se 1. i 2. septembra, provera znanja je između 5. i 7. septembra, potom fakulteti objavljuju rang-liste, a onda teče jednodnevni rok za ulaganje žalbe, posle čega se formiraju konačne rang-liste.
– Veliko je interesovanje za studije, ali imamo 954 mesta, od toga 296 budžetska. Mesta nema na fakultetima zaštite na radu, medicinskom i matematičkom – kaže za „Blic“ Vlastimir Đokić, prorektor na Univerzitetu u Nišu.

U Kragujevcu „dele“ 436 indeksa, na budžetskom režimu je 270. Najviše će upisati Mašinski fakultet (127, svi budžetski), a mesta nema samo na Pedagoškom fakultetu u Jagodini.

– Sa Ministarstvom odbrane i Vojnom akademijom iz Beograda otvorili smo smer u oblasti vojnog inženjerstva, što treba našoj odbrambenoj industriji. Mesta ima. Obezbedili smo stručnu praksu, stipendije i zaposlenje za najbolje – objašnjava Miroslav Babić, dekan Mašinskog fakulteta.

Na čačanskoj agronomiji traže 35 budžetskih studenata, na ekonomiji 15 samofinansirajućih, na učiteljskom pet, tehničkom 28. Kragujevački pravni upisuje 71 samofinansirajućeg, PMF 22 (17 budžetskih na matematici, fizici i hemiji, petoro samofinansirajućih na hemiji). Na medicini ima 21 vanbudžetsko mesto za strukovnog terapeuta, dok filološko-umetnički prima 24 studenta.

Novosadski univerzitet otvara vrata za 1.505 brucoša na tehničkim naukama – svaki peti za budžet, ekonomija može samo o svom trošku.

I u Beogradu gro mesta je na tehničkim i prirodnim naukama. Koga zanima fizička hemija, a u junu je položio prijemni iz hemije, biologije, fizike ili matematike na drugom fakultetu, može računati na budžetsko mesto. Analogno tome je na Poljoprivrednom fakultetu. Mesta ima na pravima, bogosloviji, šumarstvu…

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…