Hotel Grand.jpgPostrojenje za preradu otpadnih voda u Valjevu, nakon kratkog prekida rada, usled pojave mazuta u kanalizacionoj mreži, jutros u 4 sata je nastavilo sa radom. Prve količine mazuta uočene su u nedelju, a količine mazuta koji je istekao u reku Kolubaru, kao i šteta na Postrojenju, još se utvrđuju.

Inspekcijske služba Grada Valjeva su od ponedeljka ispitivale uzrok pojave mazuta i utvrđeno je da on nije izliven iz pravca grada, obližnje “Toplane”, fabrike “Srbijanka”, Zdravstvenog centra Valjevo i Naselja “Peti puk”, koji svi koriste mazut za rad, ili grejanje.

U istragu su uključene republičke vodoprivredna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine, koje su preuzele dalje ingerencije za utvrđivanje uzroka i počinilaca ove havarije. Intenzivnom akcijom JKP “Vodovod Valjevo” i Holding kompanije “Krušik” utvrđen je uzrok isticanja mazuta i ubrzo saniran.

“Zbog prestanka kontinuiranog rada postrojenja otpadnih voda, narušena je ravnoteža u procesu biološkog prečišćavanja otpadnih voda. Za regeneraciju biološkog filtera i uspostavljanja biološke ravnoteže u procesu prečišćavanja otpadnih voda, biće potrebno najmanje 3-4 nedelje”, saopštavaju iz JKP “Vodovod Valjevo”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…