obdaniste 2.jpgŠkolski psiholozi negoduju zbog upisa emotivno i socijalno nezrele dece u školu. Strah od neuspeha jedna od mogućih posledica koje ih mogu zadesiti
EMOTIVNO i socijalno nezrela deca nisu spremna za školu i ne može učionica da bude bolje mesto za njihovo sazrevanje, od vrtića ili bilo kog drugog mesta gde mogu nastaviti sa igrom. Njihov koeficijent inteligencije je ispod proseka i polazak u školu može samo dodatno da ih poremeti.

Ovim rečima školski psiholog Gordana Trkulja objašnjava da nije na mestu insistiranje Ministarstva prosvete da sva deca rođena u periodu od 1. marta 2003. do 1. marta 2004. godine moraju na jesen u školske klupe. Naime, prvi školski čas je sada nemoguće odložiti, jer više „ne prolazi“ ni ocena psihologa o nespremnosti deteta.

SEMINAR
SEMINAR na koji se poziva Ministarstvo prosvete, na kome su se navodno zaposleni u školama edukovali za rad sa decom kojoj je potrebna dodatna podrška, trajao je samo dva dana! Prisustvovalo mu je nekoliko prosvetara iz obrazovne ustanove, najčešće njih petoro. Oni bi sada trebalo da ta saznanja prenesu ostalim kolegama.

– Deci je teško samo da zapamte imena devet predmeta koliko ih ima u prvom razredu, a kamoli još i koje su im knjige i sveske potrebne – kaže Trkulja. – Strah od neuspeha i odbojnost prema učenju su samo neke od posledica koje ih tokom školovanja mogu zadesiti, ukoliko nezreli uđu u učionice. Takvi mališani nisu sigurni u školi, zaplaču kada im roditelji nisu u blizini, nervozni su…

Sazrevanje deteta je, smatra psiholog Vera Rajović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, najbolje produžiti kroz predškolski pripremni program. Stalno vraćanje dece u vrtić sve dok emotivno ne sazru, ističe ona, dobra je metoda.

– Na Zapadu je to najčešća mera podrške mališanima koji su nespremni za polazak u školu – kaže Rajovićeva. – To je i ideja Ministarstva – uvođenje individualnog obrazovnog plana, pomoću koga će se prvacima pružiti posebna podrška u oblastima u kojima zaostaju. To, međutim, može da ima i kontraefekat, pa da dete kasnije izgubi motivaciju za učenjem.

NE PROVERAVAJU
SVAKE godine opštine pošalju školama spiskove dece koja im teritorijalno pripadaju i koja bi trebalo da sednu u školske klupe, ali do sada niko nije proveravao da li su svi i upisani. Zbog toga, kako tvrde u školama, niko nikada nije platio kaznu.

Priče roditelja da nisu znali da njihovo dete treba da pođe u školu, ovog puta neće proći, jer je njihova građanska dužnost da budu obavešteni, ističu u Ministarstvu prosvete. Iako im niko ne šalje obaveštenje na kućnu adresu, oni bi morali da se informišu putem sredstava javnog informisanja.

Zbog novonastale situacije najviše negoduju roditelji dece rođene u periodu od Nove godine do 1. marta, smatrajući da po godištu njihovi naslednici ne bi trebalo da sednu u školske klupe.

– Kada smo bili na testiranju u školi psiholog nam je rekao da je dete nezrelo, ali kada smo došli u vrtić sa potvrdom i molbom da se on ponovo upiše u predškolsko, odbili su nas – kaže Aleksandar Vasiljević, roditelj. – Sada nas ubeđuju da mora da krene na časove, a mi smo spremni da platimo i kaznu, ali da isteramo do kraja.

U Ministarstvu prosvete su, međutim, odlučni i tvrde da će ovakvi roditelji ne samo platiti kaznu, već će dete morati u školu.

BROJ NEZRELIH BEZNAČAJAN

Poslednjih godina se posle testiranja psihologa u proseku „odbijalo“ od dva do tri odsto predškolaca zbog nezrelosti ili neke organske bolesti, tvrde direktori nekoliko škola sa kojima smo u utorak kontaktirali. To, smatraju oni, nije visok postotak i ne može da poremeti školski sistem.

Izvor: Novosti

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…