sasa-dragin2.jpgBEOGRAD – Ovogodišnji rod pšenice u Srbiji iznosiće oko 1,6 miliona tona i dovoljan je za domaće potrebe i za izvoz, izjavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin.
“Prosečan rod iznosi 3,5 tona po hektaru, a uz zalihe od oko 400.000 tona, žita će biti i za izvoz, jer potrebe Srbiji iznose oko 1,5 miliona tona”, rekao je ministar na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije.

Cena žita na domaćem tržištu koja je sada oko 15 dinara po kilogramu, pokriva troškove proizvodnje. Cena međutim raste jer je prepolovljen rod velikih svetskih proizvođača kao što je Rusija gde je rod sa prošlogodišnjih 97 miliona tona opao na oko 50 miliona tona, kazao je Dragin. Prema rečima ministra, do kraja godine Srbija će raspolagati registrovanim skladištima koja će moći da prime oko 600.000 tona žitarica i neke druge robe, a država će sa 50 odsto sufinasirati troškove skladištenja.
Dragin je istakao i da je subvencionisanje ratarske proizvodnje sa 14.000 dinara po hektaru završeno, jer je 15. jula Ministarstvo poljoprivrede izdalo trezoru poslednji nalog za isplatu. Za tu namenu, iz budžeta je, kako je rekao, izdvojeno 9,2 milijarde dinara. Dragin je naglasio i da u budžetu Ministarstva poljoprivrede ima “dovoljno novca za isplatu svih obećanih subvencija u ovoj godini”.

Ministarstvo poljoprivrede, kazao je ministar, priprema uredbu za subvencionisanje oko 150.000 tona đubriva za jesenju setvu, sa 10.000 dinara po toni. “Ministarstvo je do sada odobrilo više od 5.500 zahteva za subvencionisanje dugoročnih i kratkoročnih kredita za poljoprivredu u 2010. godini, ukupne vrednosti 35 miliona evra”, rekao je Dragin.
“Ove godine odobreni su zahtevi za subvencionisanje kratkoročnih kredita ukupne vrednosti 1,5 milijardi dinara, dok je čitave prošle godine taj iznos bio 712 miliona dinar”, kazao je ministar i dodao da su do sada odobreni zahtevi za subvencionisanje 21,3 miliona evra dugoročnih kredita, dok su u 2009. odobreni zahtevi za subvencionisanje devet miliona evra tih kredita.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…