is_petnica.jpgPrvih nedelja jula, od 3. do 16. jula polaznici petničkih letnjih kampova istorije, biologije, lingvistike i hemije rade na realizaciji samostalnih istraživačkih projekata.

Ekološki čistač boja
Dvojica učenika III razreda III beogradske gimnazije, Đorđe Vučković I Luka Radojević, na letnjem seminaru hemije, ispituju sorpcione osobine vune, modifikovane alginatom, prema bojama.
Reciklažom starih vunenih vojničkih džempera dobija se materijal koji pokazuje visoka sorpciona (sposobnost upijanja) svojstva.
Vuna je prirodan i biorazgradiv materijal. Đorđe i Luka su se podrobno informisali o sastavu i svojstvima vune i zainteresovalo ih je da li se sorpciona svojstva vune mogu poboljšati i da li bi takav materijal mogao naći praktičnu primenu.
Odlučili su da materijal dobijen posebnim postupkom od starih vojničkih džempera tretiraju alginatom. Alginat je jeftin polimer koji se dobija iz mrkih algi (prirodan i biorazgradiv proizvod). Varirali su i radne uslove (vreme izlaganja, pH (pe-ha), temperaturu) i ispitivali da li će i koliko će efikasnije vuna modifikovana alginatom otklanjati boje. Ispitivanja su pokazala da ovako prerađenena vuna, pod određenim uslovima, pokazuje povećanu sorpciju. Praktična primena bi se mogla naći npr. za izradu jeftinih i ekološki prihvatljivih filtera za otklanjanje boja iz otpadnih voda u tekstilnoj industriji.

Začetak SARTID-a
Anica Milojković, učenica III razreda gimnazije u Smederevu, svoje istraživanje iz istorije posvetila jedinoj srpskoj železari. Tema njenog istraživačkog projekta je Poslovanje i izgradnja metaloprerađivačkih pogona SARTID-a u periodu 1918 do 1928.
Za potrebe istraživanja, Anica je pregledala obimnu istorijsku građu iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva grada Smedereva, Muzeja u Smederevu i Gradske biblioteke u Smederevu, gde je arhivirana štampa (“Naš glas”). Istraživanje je obuhvatilo proizvodnju, strukturu radnika i kapitala, te ukupan uticaj SARTID-a na razvoj grada. Iz istraživanja se može izvesti zaključak da je izgradnja železare nesporno doprinela ekonomskom razvoju i napretku grada, ali i donela određene promene na kulturološkom planu i načinu života, uopšte. Jedna od takvih promena je osnivanje sportskih društava, fudbalskog i veslačkog kluba, što predstavlja začetke razvoje sporta u Smederevu.

“Muljotrana”
Polaznik programa biologije, Marjan Biočanin, maturant XIII beogradske gimnazije radi projekat pod nazivom Produkcija struje od strane bakterijskih kultura mulja slatkovodnih ekosistema i uticaj natrijum acetata na taj proces.
Prethodna istraživanja su pokazala da u mulju postoje određene vrste bakterija, kako kad su u pitanju slatke vode, tako i slane, koje su sposobne da pri razgradnji određenih jedinjenja otpuštaju elektrone. Marjan je odlučio da ispita da li može da detektuje produkciju struje iz uzoraka mulja. Uzorci su prikupljeni u okolini IS Petnica. Radio je sa samim muljem i muljem u koji je dodat natrijum acetat različite koncentracije. Za potrebe eksperimenta sam je konstruisao gorivu ćeliju, pomoću koje je usmeravao oslobođene elektrone u pripremljenim uzorcima i uspeo da detektuje produkciju struje. U uzorcima kojima je dodat natrijum acetat došlo je do opadanja produkcije struje u odnosu na čist mulj, mada podaci iz literature govore drugačije, što bi otvorilo dodatna istraživanja. Da bi potvrdio da su za produkciju struje “odgovorne” bakterije, tretirao je uzorak visokom temperaturom koja je uništila bakterije, nakon čega nije detektovana produkcija struje.

Srpski Francuzi
Anja Janković iz Niša, učenica III razreda gimnazije “Svetozar Marković” i polaznica programa lingvistike istražuje na temu Razlike u artikulaciji uvularnog R i nazala u francuskom jeziku kod Srba i Francuza.
Suština je da se istraži na koji način mi izgovaramo čuveno francusko “R”.
Ispitanici su srednjoškolci, a prati se po različitim varjablama: dužina učenja francuskog jezika, uzrast na kome je počeo da se uči francuski jezik, starosna struktura. Kontrolna grupa su izvorni govornici francuskog jezika. Analiza se radi u kompjuterskom programu PRAAT (praat).

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…