Elektrodistribucija 1.jpgPopust na plaćanje struje koristi oko 22.000 socijalno ugroženih, od njih ukupno 107.000. To znači da svega 20 odsto socijalno ugroženih potrošača koji su prethodni račun izmirili na vreme koristi pravo popusta od 35 odsto. Razlog je taj što potrošači nisu dovoljno informisani o svojim pravima. EPS u proseku za popuste mesečno izdvaja oko šest miliona dinara – izjavio je Milan Mirosavljević, direktor sektora za tarife i tarifne kupce Elektroprivrede Srbije na jučerašnjem okruglom stolu „Zašto Srbija još nema socijalne karte“ u organizaciji internet časopisa Balkanmagazin.

Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Radmila Bukumirović – Katić istakla je da je neophodno da se utvrde kriterijumi za definisanje socijalno ugroženih potrošača energije. Prema njenim rečima, do kraja juna Vlada Srbije trebalo bi da usvoji novi zakon o zaštiti potrošača, koji daje osnov za utvrđivanje ugroženih potrošača. Radmila Bukumirović – Katić je dodala da je u proceduri i novi zakon o socijalnoj zaštiti, kojim će se definisati koje kategorije su najranjivije, a biće precizno definisane i određene kategorije potrošača. Nakon ova dva zakona, naglasila je pomoćnica ministra, biće određena osnova da bi se ustanovili kriterijumi kako prepoznati ugrožene potrošače, ko ih identifikuje i tek na kraju će se odrediti vrste pomoći tim potrošačima.

Gordan Tanić, rukovodilac Sektora za ekonomsko-finansijske poslove Agencije za energetiku istakao je da se u evropskim zemljama primenjuje više načina pomoći siromašnima koji nemaju sredstava da plate račune za struju. Jedan od tih načina je direktna pomoć socijalno najugroženijima, koji nije prihvatljiv za Agenciju za energetiku jer u tom slučaju domaćinstva dobijeni novac mogu da koriste i za druge namene. U Agenciji smatraju da rešenje nije ni u uvođenju socijalnih tarifa jer ona jedan broj potrošača oslobađa plaćanja na teret drugog broja. Tanić je istakao da Agencija prednost daje vrednosnim vaučerima. Pojedini energetski stručnjaci predlažu da se najsiromašnijim domacinstvima omoguci da mesečno besplatno troše 250 kilovat sati struje, sa tim da im se da i vrednosni vaučer kojim bi kupili drva, ugalj ili platili gas za grejanje. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 700.00 socijalno ugroženih stanovnika.
Izvor: Danas

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…