sud za ljudska prava.jpgMreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS organizuje seminar na temu “Podizanje svesti o pojavnim oblicima i slučajevima diskriminacije posebno ranjivih društvenih grupa, kao i o mogućnostima korišćenja ARS tehnika u rešavanju praktičnih problema”. Seminar će biti održan u četvrtak 01. jula 2010. godine u Hotelu Grand u Valjevu sa početkom u 11.00h. Namenjen je zaposlenima u organima regionalne i lokalne samouprave, centrima za socijalni rad,humanitarnim organizacijama, zaposlenima u MUP-u, pravosuđu, tužilaštvu odnosno sudijama, stručnim saradnicima, advokatima, novinarima i predstavnicima nevladinih organizacija.

Ispred Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS govoriće Saša Aleksić koordinator kancelarije Mreže CHRIS u Valjevu, Goran Miletić, pravni savetnik Civil Rights Defenders i Blažo Nedić, Partneri za demokratske promene Srbija i član radne grupe za izradu Zakona o medijaciji.
Seminar se organizuje u okviru projekta: “Podrška sprovođenju antidiskriminacionog zakonodavstva i medijacije u Srbiji”, finansira Evropska Unija a sprovode Ministarstvo rada i socijalne politike i Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS ima čast da Vas pozove na seminar „Otvoreni Forum – Podizanje svesti o pojavnim oblicima i slučajevima diskriminacije posebno ranjivih društvenih grupa, kao i o mogućnostima korišćenja ARS tehnika u rešavanju praktičnih problema“.
Seminar se realizuje u okviru projekta: „Podrška sprovođenju antidiskriminacionog zakonodavstva i medijacije u Srbiji“, finansira Evropska Unija a sprovode Ministarstvo rada i socijalne politike i  Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Republika Srbija je marta 2009. godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije kao osnovni i prvi korak u efikasnoj borbi za odbranu ustavnog principa jednakosti svih pojedinaca. Za puno poštovanje načela jednakosti i nediskriminacije svih građana, neophodno je pre svega edukovati i povezati ključne institucije na lokalnom nivou koje se po prirodi delatnosti sreću sa žrtvama diskriminacije i na taj način podstaknu na buduću saradnju u borbi protiv diskriminacije.

Planirano je učešće predstavnika institucija i organizacija koji su, po prirodi delatnosti, u kontaktu sa žrtvama diskriminacije sa ciljem da se:
1. Podstaknu na prepoznavanje diskriminacije i razumevanje efekata koji primena tehnika ARS (alternativnog rešavanja sukoba) može imati u ovim slučajevima;
2. Da se upoznaju sa zakonima i drugim propisima koji podržavaju primenu tehnika ARS u slučajevima diskriminacije;
3. Da se informišu o licima i organizacijama koje u lokalnoj sredini pružaju usluge medijacije.

Namera nam je da na ovom seminaru iz više perspektiva razmotrimo suštinska pitanja i probleme koji stoje na putu brobi protiv svih oblika diskriminacije.Tokom seminara, učesnici će se bliže upoznati sa glavnim odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, primeni načela ravnopravnosti u zaštiti od diskriminacije i primeni tehnika alternativnog rešavanja sukoba u slučajevima diskriminacije.
Takođe, namera nam je da ovim seminarom predstavnike institucija i organizacija koji su, po prirodi delatnosti, u kontaktu sa žrtvama diskriminacije podstaknemo na prepoznavanje diskriminacije i razumevanje efekata koji primena tehnika ARS (alternativnog rešavanja sukoba) može imati u ovim slučajevima.
Seminar „Otvoreni Forum – Podizanje svesti o pojavnim oblicima i slučajevima diskriminacije posebno ranjivih društvenih grupa, kao i o mogućnostima korišćenja ARS tehnika u rešavanju praktičnih problema“ biće održan u sredu četvrtak 01. jula 2010. godine u prostorijama Hotela Grand  sa početkom u 10,45 časova.

Na ovaj seminar pozvani su predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom i zastupnika osoba sa invaliditetom i drugih diskriminisanih grupa, pravni stručnjaci, sudije, tužioci, advokati, predstavnici lokalne samouprave, nevladinih organizacija, novinari i javni radnici koji su se bavili problem diskriminacije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…