kompjuteri.jpgPreduzeća će ubuduće moći da obave uplate za doprinose i u elektronskoj formi. Građani će imati uvid u svoj staž od prvog radnog dana, izuzev za uplate doprinosa u tekućoj godini.
Za neplaćene doprinose, Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja preduzeća duguju više od 200 milijardi dinara, baš onoliko koliko se iz republičkog budžeta izdvaja za isplate penzija u ovoj godini.

Protekle nedelje istekao je rok do kada su poslodavci bili dužni da Fondu dostave potvrdu o plaćenim doprinosima za prošlu godinu. Poslednjih dana maja to su mogli da učine i u elektronskoj formi, a od sledeće nedelje ulaskom na sajt Fonda, moći će da se proveri da li su plaćeni doprinosi.

Odahnuće i oni ispred i iza šaltera. U fondu kažu da će svi koji se odluče za novi način komunikacije samo još jednom morati da da dođu na šalter nadležne filijale.

“Mora da postoji velika zaštita podataka i velika bezbednost, a to može da se uradi samo uz pomoć posebnih šifri koje ćemo deliti na šalterima fonda na lični zahtev. Te šifre će im biti trajne, dakle ukucavanjem tih šifri, matičnog i još jednog zaštitnog broja moći će da uđu u svoju bazu podataka”, kaže Jelica Timotijević iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Poslodavaci su poslednjih dana već imali priliku da iskuse prednosti elektronske komunikacije. Učinilo je to oko 500 firmi. Na taj način otkrivane su greške u prijavama zbog kojih se ranije, svaki put odlazilo do fonda.

“To znači da je ovaj sistem od velike koristi za preduzeća, posebno velika, jer smanjuje vreme provere podataka na svega nekoliko sekundi”, kaže Verica Diković iz “Impol Sevala” iz Sevojna.
Za sada, građani će imati uvid u svoj staž od prvog radnog dana, izuzev za uplate doprinosa u tekućoj godini.

Podatke o tome ima jedino Poreska uprava. Kada registar poreskih obveznika u potpunosti zaživi i u elektronskoj formi i umreži se u nedavno uspostavljeni Centralni registar socijalnog osiguranja, građani će moći da provere i da li su im doprinosi za prethodni mesec plaćeni.

“Mora pre toga doći do izmene poreske prijave – da se ugradi analitika uplate po osiguraniku, da se osposobe i poreska uprava i poslodavci, kako bi mogao taj novi način naplate i izveštavanja da funkcioniše”, navodi Milica Danilović, direktorka Centralnog registra socijalnog osiguranja.

Rok za to je godinu dana. Očekuje se da će efikasnija komunikacija između nadležnih službi i poslodavaca, uz stalni uvid zposlenih u to da li su im doprinosi plaćeni, pospešiti naplatu.

Kako saznajemo, uplata doprinosa u ovoj godini za osam odsto veća je nego lane, međutim to ne znači da su poslodavci postali savesniji već je rezultat odluke države da, radnicima u oko 300 loše stojećih preduzeća o svom trošku poveže staž.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…