novac-isplata.jpgDinar je oslabio prema evru i to za 0,13 odsto, odnosno 13 para i zvanični srednji kurs iznosi 102,5809 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). NBS juče nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.
Centralna banka poslednji put je intervenisala u utorak, 1. juna, da bi podstakla aktivnost na međubankarskom deviznom režištu, a od početka godine prodala je ukupno 1,005 milijardi evra da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa nacionalne valute. Devizne rezerve NBS trenutno iznose oko 10,7 milijardi evra.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoških izjavio je Tanjugu ove nedelje da se u domaćoj javnosti prenaglašava pad dinara prema evru, jer se radi o svega nekoliko procenata, tako da ne očekuje dramatičnije trošenje deviznih rezervi NBS, iako je ona od početka godine prodala milijardu evra na tržištu da bi održala stabilnost nacionalne valute.

“Ponuda dinara je nešto što se da kontrolisati i mi smo poslednjih godina imali priliku da vidimo da je zapravo kombinacija, s jedne strane intervencija NBS iz deviznih rezervi, a s druge strane restriktivnih mera monetarne politike, dovela do stabilizacije dinara”, rekao je Šoškić u intervjuu Tanjugu.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec rekao je u emisiji RTS-a, da je teško proceniti koliko će dinar izgubiti na vrednosti prema evru do kraja godine, ocenivši da kurs ne bi trebalo da pređe granicu od 105, 106 dinara za evro, “a i to je mnogo”, s obzirom na očekivanje da inflacija neće biti veća od šest procenta do kraja 2010. godine.
Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 95,9679 dinara za evro.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…