005.jpgOčekuje se da će vozači ovih vozila imati i beneficije poput besplatnog parkinga i neplaćanja putarine. Elektroautomobili će koštati oko 30.000 evra.
Posle mnogih zahteva uvoznika hibridnih i elektromobila država je, sledeći pozitivnu praksu Evropske unije, odobrila subvenciju od 1.000 evra za svako novokupljeno vozilo hibridnog pogona kod nas. Subvencija Vlade pet puta je manja u odnosu na subvencije koje se u Evropskoj uniji kreću i do 5.000 evra. Međutim, ovo je pokazatelj da Minstarstvo za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine ipak poklanja pažnju novim tehnologijama koje polako stižu i kod nas.

Niže cene kupci će plaćati za “Hondu Insajt” ili “Tojotu Prius”, neke od tipova “Leskusa” ili bilo koje hibridno vozilo koje se nudi na našem tržištu. Ovlašćeni uvoznici dužni su da Ministarstvu ekologije prilože papire, tehničku dokumentaciju i time ostvare beneficiju.

“Mi smo aplicirali kod nadležnog Ministarstva, da svaki kupac naših hibridnih vozila dobija 100.000 povraćaja sredstava”, izjavio je Rajko Mandić iz “Delta auta”.

Mandić je dodao da očekuje da će Ministarstvo omogućiti kupcima i druge beneficije kao što su putarine i besplatni parking.

Elektični automobili koji će se već sledeće godine pojaviti na našem tržištu, uživaju istu beneficiju, međutim, uvoznici misle da bi oni, pošto im je emisija izduvnih gasova nula, trebalo da imaju još veće donacije države.

“Mi kao uvoznici koji itekako vodimo računa o ekologiji treba takođe da imamo tu privilegiju da uživamo u dotacijama koje vlada daje “Zastava” grupaciji ili ako to nije moguće, onda da niko od nas nema tu privilegiju”, istakao je Milan Vukasović iz “Verano Motorsa”.

Elektromobili neće biti u početku baš tako jeftini za kupovinu. Prvi serijski “GM Volt”, ili “Nisan Life”, koštaće 30.000 dolara, odnosno 30.000 evra u Evropi.

Na ovu cenu države severa Evrope i Engleska daju 5.000 evra donacije i ovakvim automobilima ne naplaćuju ulazak u grad, putarinu, a imaju posebna parkirališta u centru grada, koja su takođe besplatna.

Cena vožnje njima po pređenom kilometru, dva puta je manja od cene vožnje na dizel, pa je to opredljujući faktor zbog kojeg bi mnogi kupili automobile sa “nula emisijom”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…