LOGO- ROMI.jpgSamo osam odsto Roma završi srednju školu ili fakultet. U cilju popravljanja ove statistike Institut i Fond za otvoreno društvo dodeljivaće stipendije učenicima i studentima Romima koji žele da se obrazuju u oblasti medicinskih nauka.

Učenici i studenti romske nacionalnosti, koji žele da se obrazuju u oblasti medicinskih nauka, mogu da konkurišu za stipendije. U okviru Zdravstvenog programa, a u saradnji sa Romskim obrazovnim fondom, stipendije dodeljuju Institut za otvoreno društvo i Fond za otvoreno društvo. Konkurs je otvoren do 30. maja.

Četvrtina Roma nema ni dana škole, samo 29 odsto njih završi osnovnu, a osam odsto srednju školu ili fakultet. Ipak, sve više postaju svesni da je obrazovanje najbolji put za izlazak iz siromaštva. Projekti poput stipendiranja, podsticaj su za Rome da se u što većem broju školuju

Stipendiranje romskih studenata i srednjoškolaca, koji studiraju ili žele da upišu studije medicine, farmacije i stomatologije, do sada se pokazalo kao dobro u Bugarskoj i Rumuniji. Od ove godine tom projektu pridružuju se Srbija i Makedonija, zato što se Romi ređe odlučuju za te fakultete, jer je studiranje na njima skupo i naporno.
Mogu da konkurišu i ucenici osmog razreda i da naknadno, kada upišu srednju školu tokom leta, pošalju upisnicu jer se ona šalje do 31 oktobra.

Žene Romkinje imaju manje mogućnosti za školovanje jer su diskriminisane i po polu i po pripadnosti najugroženijoj nacionalnoj manjini. Prema nekim mišljenjima, ovo je šansa upravo za njih, jer su uporne, disciplinovane i požrtvovane.

O dokumentima koji su im potrebni da bi konkurisali za stipendiju, zainteresovani đaci i studenti mogu da se informišu na sajtu Romskog obrazovnog fonda. Iz Fonda poručuju da vode računa o roku koji ističe 30. maja, jer posle toga prijave neće biti prihvaćene.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…