pare-novac.jpgDinar je danas prekinuo sedmodnevnu tendenciju pada vrednosti prema evru i ojačao za 31 paru ili 0,31 odsto, posle rekordne intervencije NBS – 100 miliona evra.
Zvanični srednji kurs iznosi 102,8082 dinara za jedan evro, objavila je centralna banka.
Centralna banka intervenisala je juče na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 100 miliona evra da bi sprečila prekomerene dnevne promene deviznog kursa, što je do sada najveća dnevna intervencija NBS.

Od početka godine NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 976,5 miliona evra, uključujući i ovu poslednju intervenciju.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče u Ljubljani da ne očekuje da će kurs dinara prema evru dalje padati i ocenio da će kurs srpske valute biti stabilan i u skladu sa projektovanom infacijom za 2010. godinu.

Premijer Cvetković je rekao da je moguće da je pad vrednosti dinara prema evru rezultat činjenice da su pregovori s MMF-om još u toku, pa su se pojavile špekulacije da ti pregoviri idu u lošem pravcu.

Kurs dinara i dalje ostaje plivajući i neće se uvoditi fiksni kurs, ponovio je Cvetković u izjavi za srpske i slovenačke medije, posle sastanka sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom i podsetio da je s MMF-on ranije dogovoreno da se zadrži plivajući kurs dinara.

Dogovor s MMF-om podrazumeva da se u odbranu kursa nacionalne valute ne ide po svaku cenu, već da se ide na ublažavanje dnevnih fluktuacija dinara prema valutama zapadnih zemalja, rekao je Cvetković.

Premijer Srbije smatra da je nesporno da porast vrednosti evra prema dinaru pozitivno utiče na srpsku izvoznu privredu.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 95,9679 dinara za evro.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…