infakt__frame.jpgU Bolnici Valjevo od danas su zabranjene posete bolesnicima na svim odeljenjima u cilju sprečavanja širenja epidemije gripa izazvanog virusom A H1N1. Ova odluka je doneta zbog pojave i širenja zaraze registrovane u Republici Srbiji i imajući u vidu registrovane slučajeve u neposrednom okruženju područja čije stanovništvo ostvaruje zdravstvenu zaštitu u Zdravstvenom centru Valjevo. Odluka je doneta na osnovu Statuta Zdravstvenog centra Valjevo i Pravilnika o kućnom redu, saglasno ciljevima definisanim Planom aktivnosti pre i u toku pandemije gripa donetog od strane Vlade Republike Srbije i Operativnim planom aktivnosti pre i u toku pandemije gripa za područje Kolubarskog okruga.

U Kolubarskom okrugu nema obolelih od novog gripa tipa H1N1, ali je znatno povećan broj pacijenata obolelih od respiratornih infekcija. Posebno je povećan broj pacijenata na školskom odeljenju Doma zdravlja.

Prema podacima Instituta za virusologiju i imunologiju Torlak, do sada je u našoj zemlji potvrđeno 187 slučajeva obolevanja od virusa H1N1 među kojima je najviše dece. Međutim, na udaru gripa uskoro bi mogli da se nađu i zaposleni koji osim uputstava da vode više računa o higijeni, uglavnom, nisu preduzeli nikakve druge mere zaštite. Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije smatra da je najbolja preventivna mera protiv virusa A H1N1 vakcinacija stanovništva.

Novi grip je akutno infektivno zarazno oboljenje disajnih puteva, izazvano virusom gripa A (H1N1). Prenosi se sa osobe na osobu, najčešće putem kapljica koje se stvaraju pri kijanju i kašljanju ili preko predmeta koji su zagađeni respiratornim sekretom. Period inkubacije je tri do pet dana od kontakta sa obolelom osobom (istekom sedam do 10 dana nakon pojave simptoma, obolela osoba više nije zarazna za svoju okolinu).
Simptomi gripa virusa A (H1N1) slični su simptomima drugih vrsta gripa A: groznica, visoka temperatura (preko 38°S), glavobolja, gušobolja, curenje iz nosa, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, osip po koži, mučnina, povraćanje, proliv i opšta malaksalost, pri čemu se ne moraju svi simptomi ispoljiti.
Saveti za prevenciju su što češće prati ruke sapunom i vodom, pri kijanju i kašljanju prekriti nos i usta papirnom maramicom za jednokratnu upotrebu, ne dodirivati neopranim rukama oči, nos i usta, izbegavati boravak u zatvorenim prostorijama gde ima osoba koje imaju simptome gripa, provetravati prostoriju i vakcinacija protiv sezonskog gripa.
Preporuke za zaposlene su kod pojave simptoma bolesti potrebno ostati kod kuće i javiti se telefonom svom lekaru, obavestiti rukovodioca ili osobu zaduženu za vođenje evidencije odsustvovanja sa posla, obavestiti o svojoj bolesti sve osobe koje su bile u kontaktu sa vama unutar sedam dana, uredno uzimati preporučenu terapiju, ostati u kući do prestanka simptoma odnosno do kraja perioda zaraznosti (oko sedam dana).
TELEFON DEŽURNOG EPIDEMIOLOGA ZA KOLUBARSKI OKRUG 062-202-719

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…