ilija.jpgDirektor ZC Valjevo prim. dr Ilija Tripković, dostavio je danas redakcijama saopštenje za javnost povodom senzacionalističkih naslova i pisanja u pojedinim medijima o smrti petogodišnje devojčice na odeljenju Pedijatrije. U saopštenju se kaže: Najpre želim da kažem da je ustanova u tom slučaju postupila po proceduri, koja je u toku i očekuje se izveštaj Unutrašnjeg stručnog nadzora.
Mi smo u toku ove godine u Zdravstvenom centru Valjevo imali 811 smrtnih ishoda iz različitih razloga, i svaki je bio predmet stručne analize. Povećan je i broj kliničkih obdukcija i iznosi oko 5 odsto, što jeste nedovoljno, ali ima ozbiljnih pomaka. Kao direktor ustanove i u ovom slučaju stojim na raspolaganju novinarima kada se završe sve procedure, ali ne senzacionalistički, već kroz argumente i dokaze. Smatram da, u bilo kom slučaju, ukoliko se dokaže, odgovorni treba da snose posledice i spreman sam da posledice snosim i lično kao direktor ove ustanove. Odgovorno tvrdim da ustanova nikada nije i neće tolerisati propuste u procedurama, dok licence za rad izdaje Lekarska komora Srbije.
Uz saučešće porodici preminule devojčice, moram da iskažem ogorčenje zbog načina pojedinih medijskih pisanja o ovoj velikoj tragediji. Natpisi poput naslovne strane današnjeg izdanja dnevnog lista „PRESS“ na kojoj je napisano „Tragedija u Valjevu: Doktori ubili malu Teodoru!“ sasvim sigurno izazivaju paniku u javnosti, nepoverenje i blaćenje lekarske profesije. Pored toga što smo svi mi lekari položili Hipokratov zakletvu, imamo i svoju decu, tako da iskreno saučestvujemo u gubitku jednog mladog života. Iz tog razloga, kao lekar i otac, podneću krivičnu prijavu zbog izazivanja panike protiv lista „PRESS“ i svih onih koji na takav način pišu, shodno Članu 343 Krivičnog zakonika i shodno Članu 37 Zakona o javnom informisanju, u kome se kaže „U javnom glasilu niko se ne sme označiti učiniocem kažnjivog dela, odnosno oglasiti krivim ili odgovornim pre pravosnažne odluke suda ili drugog nadležnog organa“, a u ovom slučaju su javno optuženi lekari jedne ustanove.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…