zemljotres pak.jpgI danas, 11 godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Mionicki kraj na obnovu kuca ceka oko 3.500 domacinstava. Od oko 5000 objekata koliko je 1998. oznaceno da nije za stanovanje izgradeno je, prema podacima Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga pogodenog zemljotresom, 4100 novih objekata, sanirano oko 10 000 od 24 000 oštecenih.

Do 2006. godine, pored obnove porušenih i oštecenih objekata finansirani su i takozvani razvojni projekti, pre svega infrastrukturni, što je znatno usporavalo stambenu gradnju. Tek od pre tri godine sva dobijena sredstva usmeravaju se na programe obnove, sanacije i izgradnje oštecenih kuca i sem zgrade mionicke opštine ni za jedan drugi javni objekat nisu izdvajana sredstva. Iznos izdvojenih sredstava za izgradnju i sanaciju oštecenih kuca svake godine se smanjivao tako da je za prošlogodišnju gradevinsku sezonu iznosio 400 miliona dinara. Iz državne kase ove godine je za dobijeno je 280 miliona dinara, 120 miliona dinara manje nego predhodne godine.

Direkcija za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga, osnovana sa zadatkom obnove objekata oštecenih u zemljotresu treba da postane Agencija za socijalno stanovanje, a glavni kriterijum za popravku oštecenih objekata bice imovinsko stanje porodica, a ne stepen oštešenja kuca.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…