infakt__frame.jpgU Valjevu je još jedno dete zaraženo salmonelom, a troje ih ima slične simptome, pokazali su najnoviji razultati Zavoda za javno zdravlje u tom gradu. Time se broj mališana obolelih od salmonele povećao na 47.

Od tog broja kod 17 dece izolovana je salmonela pa je pet devojčica i dečaka sa lakšim oblicima zaraze zadržano na bolničkom lečenju.

Valjevska obdaništa u kojima boravi oko 1800 dece rade uz pojačan režim higijene, a još nije utvrđeno šta je uzrokovalo zarazu u valjevskoj predškolskoj ustanovi “Milica Nožica”.

Zavod za javno zdravlje u Valjevu proglasio je u utorak epidemiju salmonele u toj ustanovi a mikrobiološka dijagnostika uzoraka hrane je u toku.

“Zavod je uradio epidemiološa istraživanja i od zatečenih uzoraka hrane koji su bili u centralnoj kuhinji nije izolovana salmonela. To ne znači da nije bilo salmonela u nekoj drugoj hrani, koju nadležni nisu zatekli prilikom uzorkovanja. U centralnoj kuhinji se dnevno napravi 5.000 obroka. Oni se prave za decu predškolske ustanove, četiri privatna vrtića i za pojedine valjevske osnovne škole.

Obaveštena je veterinarska i poljoprivredna inspekcija a u predškolskoj ustanovi kažu da oni kao i do sada sprovode sve mere dezinfekcije.

Od početka godine na teritoriji Srbije registrovane su 172 epidemije salmoneloze, uglavnom u domaćinstvima, zbog neadekvatnog pripremanja i čuvanja hrane.

Oboljenje se manifestuje bolovima u trbuhu, prolivom, mučninom, povraćanjem i visokom temperaturom. Osnovne mere prevencije propisala je Svetska zdravstvena organizacija i odnose se na odabir bezbednog postupka obrade životnih namirnica, pranje ruku pre, u toku i posle pripreme hrane, temeljno kuvanje svih namirnica životinjskog porekla, brižljivo čuvanje termički obrađene hrane…

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…