stambene zgrade 3.jpgVlada Srbije bi za desetak dana trebalo da usvoji novi program subvencionisanja stambenih kredita koji će po prvi put biti beskamatni u prve tri godine otplate. Zajmovi će se odobravati na 30 godina, a maksimalni iznos kredita biće 100.000 evra. Uslov je da kupac bira novi stan, tačnije, da bude prvi vlasnik.

Prve tri godine otplate biće beskamatne za građane jer će država finansirati kamatu u punom iznosu. Od građana se očekuje minimalno učešće od pet odsto. Takođe, postojaće mogućnost da se menjaju stari stanovi za nove, uz kreditiranje razlike u ceni.
Nadležni veruju da će ovim programom pored građana odluku dobro dočekati i građevinari, koji bi mogli i da spuste cene stanova. Stručnjaci za nekretnine smatraju da je ovaj program neophodan jer je oblast građevinarstva jedna od najteže pogođenih ekonomskom krizom. Ipak, ostaje da se vidi da li će biti drastičnog pada cena nekretnina.

Tražnja na tržištu stanova je veoma smanjena. Nema puno gotovih stanova koji čekaju na prodaju, ali ima puno započetih koje građevinske firme ne mogu da završe. Ovaj program bi trebalo da podstakne kupovinu stanova, pa samim tim će dobro doći i građevinskim firmama koje imaju finansijske probleme, zbog slabe tražnje.

Inače, subvencionisanje stambenih kredita je zvanično ukinuto sredinom aprila, ali ni jedan zahtev za subvencionisanim kreditom u 2009. godini nije odobren. Kao razlozi navodili su se smanjeni prilivi novca u budžet i previsoke cene stanova.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…