prosveta.jpgReprezentativni sindikati obrazovanja najavili su da će 1. septembra stupiti u generalni štrajk, ako do tada prosvetnim radnicima ne budu isplaćena dugovanja. Predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika i Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost” saopštili su na konferenciji za novinare da su računi oko 50 škola u Srbiji sa oko 2.500 zaposlnih blokirani, zbog čega ne može da bude isplaćen prvi deo julske plate.
Oni su podsetili da su računi oko 100 škola zbog duga od 137 miliona dinara blokirani 5. avgusta, a u međuvremenu polovina škola izmirila je svoja dugovanja, pa su računi odblokirani.
Pored neisplaćenih dugovanja kao drugi razlog zbog kojeg školska godina možda neće početi 1. septembra prosvetni sindikati navode i to što nisu usvojene njihove primedbe na Predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Pavlović smatra da svi koji su ispunili zakonski uslov treba da prirodno odu u penziju.
Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da školska godina neće početi štrajkom, jer, kako je naveo, nema objektivnih razloga za obustavu nastave.
Obradović je za “Večernje novosti” kazao da sistem finansiranja, predviđen novim zakonom o osnovama sistema obrazovanja, na koji su sindikati imali primedaba, počinje da se primenjuje tek od školske 2014 – 2015.
“Priču o višku zaposlenih plasirali su ljudi iz sindikata, a njihove procene se kreću od 6.000 do 17.000 prekobrojnih. Nikada nisu argumentovali te tvrdnje. U svakom slučaju, moramo napraviti dobar, efikasan, funkcionalan i ekonomski isplativ sistem, ali bez otpuštanja zaposlenih”, rekao je ministar.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…