vulkan.2.jpgU predstojećem periodu u kome se očekuju visoke dnevne temperature, postoji pojačana opasnost od izbijanja požara i eksplozija na otvorenom prostoru, koji mogu prouzrokovati veliku štetu. S obzirom da su takvi događaji vrlo često izazvani nepažnjom, iz ministarstva unutrašnjih poslova upozoravaju građane na sledeće:

– ne ložiti vatru u šumi ili pored šume
– ne bacati nekontrolisano opušake od cigareta
– ne bacati na otvorenom prostoru predmete od stakla (lupe, staklo od sata, ogledala)
– ne izlagati toplotnom delovanju sunca sudove sa zapaljivim tečnostima i gasovima
– ne spaljivati otpatke i ne ostavljati žar iz roštilja nakon boravka na izletu
– ne spaljivati biljne ostatke na njivama, livadama, u šumama i na nedovoljno bezbednom rastojanju od objekata i prostora na koje se može proširiti požar.

U julu 2007 na teritoriji koju pokriva Vatrogasno spasilačka jedinica Valjevo zabeležen je rekordan broj intervencija u jednom danu. Dogodilo se ukupno 59 požara na kojima su intervenisale vatrogasne jedinice, od čega dva na deponijama, 16 u šumama, 39 na otvorenom prostoru obraslom niskim rastinjem i dva na objektima koji su nastali kao posledica širenja požara na otvorenom prostoru. To je bio najveći broj intervencija od kada postoji jedinica – više od 60 godina.

Na Divčibarama je formirana stalna protiv požarna stanica Posledice požara mogu biti katastrofalne. Stariji ljudi nekad ne stignu da pobegnu od dima ili izgube život pokušavajući da ugase vatru. To se, ipak, retko dešava ali zato često nastaju zaista ozbiljne materijalne štete. Problem je kad se požar ne dojavi na vreme pa tako, od bezazlene situacije sa početka, na kraju izgore velike površine što može predstavljati i veliki ekološki problem.

Statistike pokazuju da se samo 5% površina koje su zahvatili požari može obnoviti prirodnim putem. Izgorele šume na našim prostorima stare su 5 do 120 godina pa je isto toliko potrebno da se one obnove. Zbog izuzetnog značaja koje šume imaju na klimu, vode, vazduh i zemljište neophodan je oprez pri boravku u šumi jer su posledice dalekosežne.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…