Opstinski sud.jpgOpštinski sud u Valjevu je po tužbi zaposlenih u valjevskoj Bolnici za ometanje službenih lica u obavljanju posla osudio jednog pacijenta na uslovnu kaznu zatvora od pet meseci. Radi se o slučaju u kome je pacijent pretio i nasrnuo na doktora, tražeći da mu napiše željeni uput za lečenje na VMA u Beogradu.

Uprkos tome što mu je doktor objasnio da u njegovom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi za izdavanje takvog uputa, pacijent je nastavio sa agresivnim ponašanjem prema lekaru i upravniku Bolnice, tako da je uput bio napisan, ali uz propratni akt o okolnostima u kojima je to učinjeno i za čitav slučaj bio je pokrenut krivični postupak. U presudi je pored ostalog navedeno da je optuženi kriv jer je „pod pretnjom da će neposredno upotrebiti silu, prinudio službena lica na izvršenje službene radnje-izdvanje uputa okrivljenom za njegovo lečenje na VMA u Beogradu“.

Ovaj slučaj još jednom upozorava na to da zaposleni u zdravstvu nisu potpuno bezbedni, ali ovakva presuda ipak ohrabruje da je pravda za „bele mantile“ dostižna i opominje da se institucije moraju poštovati.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…