infakt__frame.jpgU Galeriji Narodnog muzeja Valjevo još uvek traje izložba dokumentarnih fotografija Obrena Jovanovića o izgradnji Valjeva od 1944. do 1982. godine. Izložba je nazvana Valjevo koje (ne)pamtite, a sadrži veliki broj fotografija ovog izuzetnog fotohroničara većim delom priređena iz zbirke koju poseduje Narodni muzej.

Fotograf Obren Jovanović poklonio Valjevu ogromnu fotografsku dokumentaciju o ovom gradu koju je on stvarao od 1944. do proleća 1983. godine. Taj dar, predat na čuvanje Narodnom muzeju, sačinjavaju: 13.807 negativa, 2.155 fotografija, foto-album „Valjevo nekad i sad” , album sa 81 fotografijom na kojima su snimci boravaka J. B. Tita u Valjevu, album sa 225 fotografija o pruzi Bograd–Bar, fotoaparati „Rolefleks” „Lajka”.

Ovo je prva izložba na kojoj je predstavljen Obren Jovanović kao fotohroničar koji je svojim umećem beležio izrastanje grada, njegovo širenje i modernizaciju, a u planu je izdavanje monografije koja će obuhvatiti ceo njegov opus. Izložba u galeriji Narodnog muzeja biće otvorena do 10. juna.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…