infakt__frame.jpgU četvrtak 5. marta u 12 časova u Edukativnom centru ZC Valjevo biće održana prezentacija studijskog boravka predstavnika psihijatrijskih službi Valjeva i Novog Sada u Italiji, koji je krajem januara organizovao Caritas Srbije i Crne Gore u okviru projekta “Promocija mentalnog zdravlja u zajednici”, koji finansira Evropska unija.

U ekipi profesionalaca koji se bave mentalnim zdravljem iz ZC Valjevo bili su prim. dr Tomislav Gajić, načelnik Psihijatrijske službe, dr Branka Stamatović Gajić, psihijatar i rukovodilac Edukativnog centra, Milena Maksimović, psiholog, Slavica Savić, glavna sestra Psihijatrijske službe, Rade Ljubičić iz Caritasa Valjevo, kao i njihove kolege iz Novog Sada dr Boris Golubović, psihijatar Klinike za psihijatriju KC Vojvodine i Maja Pavlov, psiholog, direktor Caritasa Novi Sad, koja uspešno sprovodi projekat kućne nege. U grupi su bili i predstavnici Caritasa Srbije i Crne Gore, kao i Caritas Europa, dok je njihov domaćin u Italiji bio prof. dr Paolo Serra, konsultatnt Caritasa i jedan od prvih učesnika reforme psihijatrije u Italiji.

U okviru studijske posete Italiji organizovan je obilazak Službe za mentalno zdravlje u Arecu, koja obuhvata Centar za mentalno zdravlje, Psihijatrijsko odeljenje opšte bolnice, dnevne centre, zaštićene kuće, a razgovaralo se i sa predstavnicima kooperativa koje zapošljavaju korisnike (minimum 30 odsto od broja zaposlenih) i kooperativa koje su osnovane da bi pružale usluge službi i korisnicima. U Firenci su imali priliku da vide njihov model zbrinjavanja korisnika zatvorskih psihijatrijskih bolnica, koje su jedine preostale psihijatrijske bolnice u Italiji. Organizovana je i poseta Službi za mentalno zdravlje za Veronu – jug, koju sačinjavaju Centar za mentalno zdravlje, bolničko odeljenje, dnevni centri, centar za psihoterapiju, istraživački centar, zaštićene kuće i stanovi.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…