infakt__frame.jpgSrpska pravoslavna crkva danas slavi dan svog utemeljivača, države i školstva – Svetog Save. Savindan se obeležava i u svim školama u Srbiji kao radni, ali nenastavni dan – školska slava. U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika održana je sveta liturgija i lomljenje slavskog kolača, nakon čega su naši najmlađi sugrađani govorili stihove posvećene našem najvećem prosvetitelju.

U čast najvećeg srpskog svetitelja i prosvetitelja, osnivača i utemeljivača srpske kulture i duhovnosti sa svete liturgije su upućene molitve Svetom Savi da u svim teškoćama bude svetlo i putokaz srpskom narodu.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.
Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, i tako ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori. Sava je preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop SPC, a ostao je poznat generacijama kao osnivač i tvorac “svetosavskog pravoslavlja”. Kao školska slava obeležava se od 1840. godine.

.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…