infakt__frame.jpgKonzumiranje jake hrane počinje još u decembru za vreme preslava i slava. Nastavlja se sa preterivanjem kako u hrani tako i piću sve do Nove godine i Božića. Zato se preporučuje umerenost u jelu i naročito naglašava da treba da se izbegava jaka hrana. Ako ne može da se izbegne, onda alkohol treba uzimati u minimalnim količinama.

Lekari preporučuju i dosta šetnje i fizičkih aktivnosti. Sve u svemu, ne treba se u predstojećim prazničnim danima lišavati bilo čega, ali umerenost u svemu je glavna maksima koju bi trebalo imati na umu.

Mnogi hronični pacijenti za vreme novogodišnjih praznika znaju toliko da se opuste da čak prestaju da uzimaju terapiju.
Zato je vrlo važno uzimati terapiju redovno, pogotovo kod srčanih bolesnika i pacijenata koji imaju povišen krvni pritisak. Jer obilno konzumiranje jake hrana u kombinaciji sa alkoholom i sa prekinutom terapijom može imati ozbiljne posledice – kažu lekari.
Lekari naročito upozoravaju da treba paziti na ishranu i u toku božićnih praznika. Posle božićnog posta treba lagano preći na jaku hranu. Nikako se ne treba prejedati, a svi srčani bolesnici ne smeju da zaborave da popiju lekove čak ni na jedan dan.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…