komoralogo.jpgSvetska finansijska kriza neće mimoići Srbiju, ali ovdašnja privreda imaće daleko manje loših efekata nego što je to slučaj sa drugim razvijenijim zemljama. Pitanje je samo kakvi će biti i u kojoj meri će se osetiti efekti ove krize. Negativni efekti krize vide u smanjenoj likvidnosti preduzeća zbog manje ponude kredita, kao i težoj naplati izvoza i kraćim rokovima za plaćanje uvoza.

U svetu je zbog krize poljuljano poverenje i u finansijski sistem, tako da ulagače mogu da privuku države se stabilnim bankarskim sistemom. Srpski bankarski sistem je likvidan zahvaljujući tome što je to tržište u Srbiji bilo konzervativno.

Jedna od posledica krize može biti i smanjen priliv stranih investicija što za posledicu može imati usporavanje strukturne promene privrede, stagnaciju i pad konkurentnosti.
Očekuje se da će doći do povećanja troškova uvoza mašina i opreme zbog rasta cena na stranom tržištu. To može dovesti do usporavanja privrednog rasta i odlaganja planiranih investicija.

Najosetljiviji sektor, je sektor građevinarstva gde je već je došlo do rasta kamata na stambene kredite, a može doći i do problema u prodaji stanova i usporavanja te industrije.
Posledice svetske finansijake krize već se osećaju u realnom sektoru, pre svega, kroz smanjenu likvidnost i otežanu naplatu potraživanja sa domaćeg i sa inotržišta. U delu poreske politike, privrednici predlažu da se preispita i modifikuje porez na dodatu vrednost, da se sagleda mogućnost smanjenja poreza i doprinosa na zarade, ali se ukazuje i na negativnosti u „kvazi“ poreskoj politici lokalnih samouprava.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…