infakt__frame.jpgU Jajcu 29. novembra 1943. godine, kako su decenijama istoričari pisali, donete su istorijske odluke. Najvažnije su bile da se ukida monarhija i proglašava republika, da se dodeljuje zvanje maršala Josipu Brozu, da se zabranjuje povratak dinastiji Karađorđevića u zemlju i tako dalje.
Tada stvorenu državu priznala je međunarodna zajednica i ona je nastavila da živi svoj burni život. Ono što je poznato u istorije je i da srpska delegacija, nikada nije stigla na to istorijsko zasedanje u Jajcu. A na tom zasedanju, udareni su temelji nove države: Jugoslavija je predstavljena kao federacija pet naroda: Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca i šest federalnih jedinica: Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Posle završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar se slavio kao Dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u bivšoj SFRJ. Održavane su svečane akademije, u glavnim gradovima vojska je ispaljivala počasne plotune, dodeljivane su nagrade, među kojima i nagrada AVNOJ-a, jedno od najvećih priznanja u bivšoj SFRJ.
Početkom devedesetih počeo je raspad Jugoslavije. 25. juna 1991. godine Hrvatska i Slovenija proglašavaju samostalnost, zatim 15. oktobra Skupština BiH, usvaja memorandum o suverenoj Bosni i Hercegovini, a 21. novembra i Makedonija se proglasila suverenom državom.

Iako je druga Jugoslavija zvanično prestala da postoji, 29. novembar je ostao praznik i slavio se sve do 2002.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…