Narodni muzej.jpgIzložba fotografija i drugih pisanih dokumenata “U čast španskih boraca”, sve do kraja decembra otvorena je u galeriji Narodnog muzeja kao podsećanje i svedočanstvo na Španiju iz perioda građanskog rata, međunarodnu solidarnost i učešće jugoslovenskih dobrovoljaca u odbrani Republike.

Na strani Republike borilo se između 35 i 40 hiljada dobrovoljaca iz više od pedeset zemalja sa svih kontinenata, od kojih je 1700 bilo sa prostora bivše Jugoslavije. Svi oni bili su spremni i odlučni da vlastitim životima brane špansku republiku od fašističke opasnosti koja se tada nadvijala nad Evropom.

Izložba na dokumentovan način svedoči o dramatičnom i tragičnom trenutku španske i svetske istorije u dvadesetom veku, a istovremeno govori o snazi i veličini ljudske solidarnosti. Ovom izložbom prevashodno se iskazuje počast jugoslovenskim interbrigadistima i njihovim idealima.

Organizator izložbe je Narodni muzej Valjevo, Muzej Istorije Jugoslavije i Udruženje španskih boraca 1936-1939.

Španski građanski rat (juli 1936. – april 1939.) je bio sukob u kome su se aktuelna Druga španska republika i levičarske grupe borile protiv desničarske fašističke pobune koju je vodio generalisimus Fransisko Franko, koji je uspeo da svrgne republikansku vladu, i uspostavi diktaturu. Ovaj sukob je bio rezultat kompleksnih političkih, ekonomskih, pa čak i kulturnih podela između onoga šta je Antonio Mačado čuveno okarakterisao kao dve Španije.

Republikance je činio dijapazon grupacija koje su se kretale od centrista koji su podržavali izbornu demokratiju, do pobornika komunističkih ili anarhističkih revolucionarnih promena; njihova snaga je bila prvenstveno urbana (mada su među njima bili i seljaci bezemljaši) i sekularna, i bili su posebno jaki u Kataloniji i u relativno konzervativnoj Baskiji – dva regiona kojima je republikanska vlada dala veliku autonomiju. Fašistički pobunjenici koji su na kraju izvojevali pobedu su imali prvenstveno ruralnu, bogatiju, i konzervativniju podršku, bili su mahom katolici, i podržavali su centralizaciju vlasti. Vojna taktika ovog rata je u mnogo aspekata nagovestila akcije u Drugom svetskom ratu.

Španski borci su Jugosloveni koji su se borili u Španskom građanskom ratu na strani republikanaca. Bilo ih je 1.664. Ti dobrovoljci su bili tzv. “španski borci” ili “jugoslovenski španci”. Ratovali su u Karobanji, kod Brunete, Saragose, u Aragonu, Teruelu, Marbelji, San Mateu, na barikadama Madrida i mnogim drugim bojištima. Preko 700 Jugoslovena ostavilo je svoje živote u španskoj zemlji. To je bio doprinos Komunističke partije Jugoslavije španskim komunistima i anarhistima.
Među Jugoslovenima u Španskom građanskom ratu učestvovalo je oko 150 interbrigadista: Srba, Hrvata, Muslimana i Jevreja, među kojima i nekoliko istaknutih veterana radničkog pokreta i Komunističke partije Jugoslavije.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа. Nеоphоdnа pоljа su оznаčеnа *

Pročitajte još

Danas slavimo Svetu Petku-zaštitnicu žena

Pravoslavni vernici širom sveta danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. S…