opstina.jpgU skupštini grada Valjevo danas je održan seminar o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja za poverenike 30 opština i gradova u Srbiji. Rad valjevskog poverenika proglašen je za jedan od najboljih u Srbiji, što je kandidovalo grad da organizuje ovakav skup u nizu od osam gradova u Republici, u kojima će biti održani ovakvi seminari.

Od trenutka kada je u Valjevu otvorena kancelarija za slobodan pristup o informacijama od javnog značaja smanjio se broj zahteva upućenih republičkom povereniku.

Cilj ovakvih seminara je da doprinese boljem razumevanju i uspešnijem sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Republike Srbije na lokalnom nivou. seminari su namenjeni predstavnicima lokalnih samouprava ovlašćenih za postupanje po zakonu. Sloboda pristupa informacijama od javnog značaja predstavlja jedan od važnih pokazatelja demokratizacije društva i preduslov je za ostvarivanje drugih ljudskih prava kao što su sloboda medija, sloboda mišljenja i pravo na učešće u obavljanju javnih poslova. Slobodan pristup informacijama predstavlja i efikasno sredstvo nadzora rada organa javne vlasti i sredstvo za podizanje nivoa njihove odgovornosti prema građanima. Posredstvom slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja podstiče se i veće učešće građana u političkim procesima i uspostavlja značajan mehanizam u suzbijanju korupcije.

Iako je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja usvojen u novembru 2004. godine, prema izveštaju poverenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije Rodoljuba Šabića, samo je 52 odsto gradova i opština u Srbiji podnelo godišnji izveštaj, a primetan je i veliki broj slučajeva “ćutanja uprave” i neosnovanog odbijanja da se dozvoli pristup informacijama.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…